A fővárosi kormányhivatalba olvad az MKEH

Forrás: turizmus.com

 2016. október 16. 12:15

Legkésőbb két és fél hónap múlva megszűnik, pontosabban beolvad Budapest Főváros Kormányhivatalába a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Érdeklődésünkre azt mondták: az átalakulás során zavartalan lesz az idegenforgalommal kapcsolatos feladatok ellátása.

A kormány a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1312/2016 (VI.13.) Korm. határozatában döntött a hivatal beolvadásáról, amelynek határideje 2017. január 1.

Az átszervezés részleteiről, így például arról, hogy szervezetileg hova fognak tartozni a turizmussal kapcsolatos feladatok, illetve hogy a jelenlegi idegenforgalmi osztály munkatársai közül hány dolgozót bocsátanak el, október közepén még nem tudott információval szolgálni a MKEH. Állításuk szerint mindenesetre a szakmai feladatellátás teljes egészében biztosított a beolvadás során. Az év vége és az év eleje egyébként az egyik legsűrűbb időszak az osztályon, mivel többek között ekkor kell feldolgozni az utazásszervezők jövő évi vagyoni biztosítékáról bejelentett adatokat.

Az intézmények átszervezése húsz százalékos leépítés mellett zajlik az eredeti elképzelések szerint. A MKEH Kereskedelmi Hatóságán belül működő idegenforgalmi osztályon jelenleg kilenc munkatárs dolgozik, ők végzik az összes nyilvántartási és ellenőrzési feladatot, ami az ágazatban felmerül, így például a fekete utaztatás megfékezését is tőlük várja a szakma.


Az MKEH idegenforgalommal összefüggő feladatai

Az MKEH idegenforgalmi osztálya ellátja a Magyarország területén letelepedett utazási vállalkozások, tartós szálláshasználati szolgáltatási (time-share) tevékenységet folytató vállalkozások, Széchenyi Pihenő Kártyát kibocsátó intézmények, idegenvezetők és lovas szolgáltatók piacra lépésével összefüggő jogszabályi előírások betartásával kapcsolatos bejelentési, nyilvántartásba vételi hatósági igazgatási és a jogszabályokban meghatározottak szerinti ellenőrzési feladatokat.

Ellátja továbbá a valamely EGT-államban honos vállalkozásnak – szolgáltatási tevékenységet végző utazási, time-share vállalkozások, idegenvezetők – Magyarország területén letelepedés nélkül, átmeneti vagy alkalmi jelleggel, határon átnyúló piacra lépésével összefüggő jogszabályi előírások betartásával kapcsolatos bejelentési, nyilvántartásba vételi hatósági igazgatási és ellenőrzési feladatokat.