Ajándékozz élményt! – üzeni az MTÜ

Forrás: turizmus.com

 2016. december 05. 17:12

A karácsony közeledtével a minőségi élmény és az együtt töltött idő fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely a szemléletformálás szándékával meghirdette az „Ajándékozz élményt" programot belföldi marketingaktivitása részeként.

A Magyar Turisztikai Ügynökség innovációs törekvései részként kommunikációját is megújítja. Ennek szellemében arra törekszik, hogy üzeneteit új, alternatív kommunikációs csatornák, illetve „trendformáló hírvivők" útján is eljuttassa a kívánt utazói célcsoportokhoz, ezúttal a belföldi utazókhoz.

Az „Ajándékozz élményt" programmal az MTÜ a szemléletformálás szándékával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az ünnepi ajándékozás alkalmával a tárgyak helyett az élményekre és azokra fókuszáljunk, akikkel ezeket megosztjuk – hangzott el a program szűk körű sajtóbemutatóján, a budavári Baltazár étteremben.

Szilágyi Áron, a Hooligans és Vastag Csaba az "Ajándékozz élményt" program bemutatóján

Mitől leszünk boldogabbak?

A közösen megélt élmények minőségivé tételének fontosságára a pszichológus szakértő, Panyi Anna a Cornell Egyetem pszichológia professzorának (Thomas Gilovich) kutatását idézve hívta fel a figyelmet: „bármennyire is kötődünk az anyagi, tárgyi dolgainkhoz, azok mégsem válnak a részünkké. Az élményeink ezzel szemben meghatározó összetevői személyiségünknek, azaz, sokkal inkább ezek tesznek bennünket boldoggá".

Azok a pillanatok, amikor a másik emberre, a közös élményre figyelünk, sokkal értékesebb ajándékok, mint azok a tárgyak, amivel általában megajándékozzuk szeretteinket. Míg a tárgyak hatása ugyanis idővel megkopik, az élmények maradandóak. Élmény lehet egy színházi előadás, kiállítás, koncert közös megtekintése, fürdőlátogatás, egy éttermi ebéd vagy vacsora, illetve akár egy néhány napos belföldi pihenés is.

A program kommunikációjában részt vesznek a Hooligans együttes tagjai, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Polyák Lilla énekesnő és Vastag Csaba énekes, akik az MTÜ partnerei voltak az ügynökség őszi belföldi marketingaktivitásában, a „Jó itt lenni" programban is.

Vastag Csaba a Balaton régiót fedezte fel

Ennek keretében a budapesti alternatív városnézéseiről ismert Hosszúlépés – járunk? stábja és hírességeink kalauzoltak négy kiemelt magyarországi turisztikai régióba, hogy kedvet csináljanak az országjáráshoz. Városbemutató sétáikat élőben lehetett követni a Facebookon. „Volt olyan videónk, amit 60-70 ezer ember is megtekintett – ez felér egy kisebb tv-műsor nézettségével" – érzékeltette posztjaik hatását Vastag Csaba, aki a Balaton régiót fedezte fel.

 

Egyre többet utazunk belföldön

A magyarok itthoni utazásainak súlyát a turizmusban jól mutatja, hogy a szálláshelyek összes vendégéjszakáinak csaknem a felét teszik ki belföldi vendégéjszakák, számuk 2010 óta folyamatosan emelkedik. A KSH tavalyi keresletfelmérése szerint 2,7 százalékkal több honfitársunk vett részt többnapos belföldi pihenésen, és ennek során 4,4 százalékkal többet költöttek, mint 2014-ben. A tendencia idén is folytatódott, a több napra elutazó belföldi turisták száma az első félévben 4,7, költésük 1,5 százalékkal növekedett.