Van, amihez nem kell szakember – redőnyjavítás házilag

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. április 15. 10:40

Sajnos a legmagasabb minőségű alapanyagok felhasználásával, és pontos kivitelezés mellett is előfordulhat, hogy egy redőny meghibásodik. Megfelelő szerszámok és némi kézügyesség birtokában bátran tehetünk egy próbát a helyzet felmérésére, és ha úgy ítéljük meg, akár javítására is.
A Topredőny által kínált alumínium redőny esetében ugyanakkor a meghibásodás kockázata a minimumra szorítható.

 

A helyzet biztonságos felmérése

Lássuk, mit tehetünk, ha az árnyékolásért felelős szerkezet meghibásodik! Az első és legfontosabb kérdés, hogy biztonságos körülmények között meg tudjuk-e állapítani, hogy mi okozza a meghibásodást. Ha egy panelház tizedik emeleti lakásában szeretnénk alaposabban szemügyre venni a probléma forrását, érdemes lehet inkább szakember segítségét igénybe venni, és nem az ablakpárkányon egyensúlyozni 30 méter magasban.

Saját testi épségünkön kívül érdemes a járókelőkre is gondolni, ha járda fut az ablak alatt, akkor szintén különös óvatossággal kell eljárni, hiszen bizonyos esetekben a redőny kieshet a sínből, és lezuhanva veszélyeztetheti mások testi épségét.

 

Elszakadt gurtni

Amennyiben a körülmények lehetővé teszik, bátran próbáljunk meg a probléma mélyére ásni. Az egyik leggyakoribb meghibásodást egy elszakadt gurtni jelenti. Ez rendeltetésszerű használat esetén is elkerülhetetlenül előfordul, 8-10 évenként, ha pedig nem megfelelően használjuk a redőnyt, akkor sajnos még gyakrabban.

Előfordulhat, hogy a redőny meghibásodik

Fotó: topredony.hu

 

A jó hír, hogy könnyű megállapítani a tünetekből, ha erről van szó, másrészt cseréjéhez sincs szükség feltétlenül szakemberre. Rá kell áldozni az időt és energiát, valamint igényel némi kézügyességet, de néhány oktatóvideót követve sok pénzt megspórolhatunk, ha saját magunk végezzük el a javítást. Ügyeljünk a pontos munkavégzésre, mert ha nem tökéletesen van beszerelve a gurtni, akkor a súrlódás miatt rövidebb lesz az élettartama.

A gurtni cseréjéhez csupán néhány szerszámból álló felszerelés szükséges, ami nem más, mint egy mérőszalag, egy stabil létra, vágószerszám és egy csavarhúzó.

 

Ha nem megy, ne erőltessük

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, esetleg azt látjuk, hogy lehet, hogy több kárt okozunk, mint hasznot, mindenképp mérlegeljük a helyzetet. Fokozottan igaz ez a motoros redőnyök javítására. Ha a meghajtó motor meghibásodásával állunk szemben, akkor a legjobb, ha szakembert hívunk, vagy kicseréljük a motort egy újra. A csere általában könnyen, és mindenfajta veszély fennállása nélkül megvalósítható. A meghibásodott motor megfelelő szakértelem nélküli szétszerelése viszont számos veszélyt hordoz magában, emiatt ez nem ajánlott.

Ha szakember segítségének az igénybevétele mellett döntünk, akkor érdemes ott tartózkodni a javítási munkálatok alatt, és figyelni a folyamatot. Így egy következő meghibásodás esetén könnyen lehet, hogy már mi magunk is elboldogulunk a javítással.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.