Kamatmentes kölcsön turisztikai célokra is

Forrás: turizmus.com

 2016. október 10. 16:14

A 44 milliárd forintos keretösszegű GINOP-8.3.1-16 pályázaton olyan életképes, jó jövedelemtermelő képességű cégek, illetve projektek juthatnak finanszírozási forráshoz, amelyek a pénzpiaci hitelfelvételeknél nemigen rúghatnak labdába - írja októberi számában a Turizmus Panoráma.

A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését szolgáló GINOP-8.3.1-16 hitelprogram keretében vendéglátóhelyek, szállodák és egyéb turisztikai fejlesztéseket tervező vállalkozások is jó eséllyel igényelhetnek éven túli lejáratú, kamatmentes kölcsönt 1 milliótól 600 millió forintig terjedő összegben a közép-magyarországi régión kívül bejegyzett székhelyükön, telephelyükön vagy fióktelepükön megvalósítandó projektre – tájékoztatott Vitéz Krisztián, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. értékesítési igazgatója. A szakember a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó őszi rendezvénysorozatán tartott előadást a témáról.

 

Milyen célra adható?

A hitelprogram kiírása szerint a következő projektekre is adható támogatás: szálláshelyfejlesztés, vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása és fejlesztése, nagy vonzerejű fürdők fejlesztése, tematikus parkok kialakítása és fejlesztése, a magyar hagyományokat és a mai kor követelményeit ötvöző turisztikai fejlesztések (ideértve az orvosi szolgáltatásokon alapuló turizmus fejlesztését is), valamint üzleti turisztikai szolgáltatások fejlesztése turisztikai fogadóterületeken.

A kölcsönt tárgyi eszköz, használt eszköz, immateriális javak beszerzésére, épület kivitelezésére, átalakítására, bővítésére, felújítására, ingatlanvásárlásra (az összes elszámolható költség 2 százalékáig) és készletek beszerzésére (az összköltség 30 százalékáig) lehet felhasználni.

A saját forrás minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10 százaléka, használt gépjármű beszerzése esetén minimum 20 százaléka. Kamatot, rendelkezésre tartási jutalékot és előtörlesztési díjat nem számítanak fel.

A kölcsön futamideje új ingatlan beruházás, felújítás esetén maximum 15 év, immateriális javak beszerzése esetén maximum öt év, új eszköz beszerzése esetén az eszköz amortizációjának lejárati ideje, használt eszköz beszerzése esetén az eszköz amortizációjának vége, de legfeljebb öt év. A rendelkezésre tartási idő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 hónap, ami indokolt esetben hat hónappal meghosszabbítható. A türelmi idő a rendelkezésre tartás végétől számított legfeljebb 12 hónap, de maximum a szerződéskötéstől számított 24 hónap. A projekt megvalósítását a szerződéskötést követő 24 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben további hat hónappal meghosszabbítható. A hitelprogram keretében ugyanazon projekt csak egyszer részesülhet támogatásban.

 

Hogyan pályázzunk?

Vitéz Krisztián tájékoztatása szerint szeptember közepéig a 44 milliárd forintos keret közel felére érkezett be igény, mintegy 200 kérelem került befogadásra, és 40 esetében született már pozitív döntés.

A felhívás értelmében a pénzügyi szempontból jövedelemtermelő, életképes cégek és projektek indulnak jó eséllyel, ezért a MAPI értékesítési igazgatója szerint fontos, hogy a támogatást remélő vállalkozások jól megalapozott, körültekintően összeállított, a pályázati kiírás elvárásaival harmonizáló hitelkérelmi dokumentációt nyújtsanak be. A hitelprogram kiváló lehetőséget nyújt újonnan alapított cégek komplex fejlesztési projektjeinek megvalósításához, már működő vállalkozások eszközbeszerzési, ingatlanfejlesztési elképzelései megvalósításához.

A MAPI Zrt. az érdeklődő vállalkozások számára projektgondozási tevékenység ellátását vállalja, ami magában foglalja a projekt pályázati szempontok szerinti fejlesztését, alakítását, a teljes dokumentáció összeállítását, a pályázat benyújtását, esetleges hiánypótlások kezelését, továbbá igény szerint nyertes projekt esetén a teljes megvalósítási időszakban történő projektmenedzsment tevékenység ellátását.

 


Kedvezményes mikrohitel fővárosiaknak

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Budapest Mikrohitel Programja keretében, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásával kedvezményes, akár évi 2,4–3,9% kamatozású hiteleket igényelhetnek a budapesti székhelyű vagy telephelyű, életképes üzleti tervvel rendelkező, 10 főnél kisebb mikrovállalkozások. A kölcsönök kiszámítható kamatozással, plusz költségek nélkül, 3-10 év futamidőre, beruházás és forgóeszköz-vásárlás esetén 10 millió forint összegig, visszatöltődő hitelkeret esetén 7,5 millió forintig vehetők igénybe.

A mikrohitel iroda, telephely, üzlethelyiség vásárlására, építésére, átalakítására, felújítására; áru- vagy anyagkészlet, gépek, berendezések, gépjármű vásárlására; vagy megrendelések, már megkötött szerződések teljesítésével kapcsolatban felmerült költségek és ráfordítások előfinanszírozására vehető fel.

A programba bejelentkezett vállalkozások számára a közalapítvány szakértői segítséget biztosítanak az üzleti terv elkészítésében és a megfelelő finanszírozási konstrukció kiválasztásában.