Az MTPA megalakulása az "egész szakmát átfogó válasz" – podcast

Forrás: turizmus.com

 2021. július 20. 15:29

Áprilisban megalakult a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA), melynek fő célja a rendezvények fejlődését segítő ökoszisztéma létrehozása. Az alapítvány munkájáról és terveiről a két társelnök, Oszkó-Jakab Natália és Botond Szabolcs beszélt a Trend FM Turizmus.com műsorában.

A tavasszal bejegyzett alapítvány kuratóriumának tagjai olyan szervezetektől érkeztek, mint a Music Hungary Szövetség, a Magyarországi Rendezvényszervezők- és Szolgáltatók Szövetsége (MARESZ), vagy a Magyar Olimpiai Bizottság

Oszkó-Jakab Natália társelnök a rádióműsorban az alapítvány indíttatásáról elmondta, "Egy jó ideje elkezdett bennünk megfogalmazódni az igény, hogy a rendezvényeknek – és nem feltétlenül csak a kulturális és zenei jellegűeknek, hanem az üzleti és sporteseményeknek is – lehetne egy újszerű lobbiszervezete", ami olyan ügyeket vinne, amelyek az egyes szervezeteken belül nem kapnak annyira szerepet, az érdekütközések miatt.

A folyamat már múlt ősszel elindult, s végül áprilisban jegyezték be az alapítványt. Első lépésként az új szervezet az újranyitásra fókuszálva konkrét javaslatokkal segíti a rendezvényszakmát, ezzel is biztosítva, hogy a rendezvények a biztonsági előírásoknak megfelelően indulhassanak újra, illetve, hogy a közeljövőben pályázatok útján támogathassák az elmaradt vagy kárt szenvedett rendezvényeket. Ennek keretében rendezték meg a Rendezvény Restart konferenciát is a MaReSz és a Nemzeti Kulturális Alap segítségével, melyen szerkesztőségünk is részt vett.

Azonban ez csak a kezdet, hiszen ahogy Botond Szabolcs társelnök is mondta, az alapítvány "régóta meg nem oldott problémákra ad egy egész szakmát összefogó választ," ilyen például az 5 százalékos kulturális áfa bevezetésére tett javaslat, a szolgáltatók foglalkoztatása, a biztonsági előírások, vagy az utánpótláskérdés.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: