Május végétől megtarthatók az esküvők, nyári táborok

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. május 13. 11:52

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón bejelentette, hogy május végén a jelenleg még érvényben levő korlátozások többsége megszűnhet a beoltottak számára, indulhatnak a nyári táborok és esküvőket is lehet majd tartani. Várhatóan az üzleti célú rendezvények tilalma is megszűnhet.

A miniszter szerint várhatóan a pünkösd utáni héten érhetjük el az ötmillió beoltottat, ezt követően a hónap végétől a még érvényben levő korlátozások feloldására lehet számolni– legalábbis a beoltottak számára. Gulyás Gergely szerint viszonylag normális nyarunk lehet újra, azonban augusztusig bizonyos szolgáltatások csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe.

Május 27-én éjféltől a lakodalmak megtarthatóak lesznek – jelentette be Gulyás, aki azt is elmondta, hogy azok a magyar állampolgárok, akik külföldön vették fel az oltást, szintén kaphatnak védettségi igazolványt.

Gulyás Gergely fontos bejelentéseket tett a mai Kormányinfón

Fotó: MTVA

Az is elhangzott, hogy az állami bértámogatási program keretében eddig 87 milliárd forintot igényeltek a vállalkozások, ebből 86,5 milliárdot már folyósítottak is. Több mint 30 ezer vállalkozás 178 ezer dolgozója után igényelték ezt a támogatást. Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy május végéig lehet a jogosult ágazatokban benyújtani kérelmet, és az újranyitott vállalkozások is megkaphatják május végéig.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezután elmondta: június elsejétől újra lehetőség lesz táborok tartására, a szervezést már el lehet kezdeni. Egy nehéz tanév után nagy öröm lesz diáknak, tanárnak egyaránt – hangsúlyozta.

A kormányszóvivő ezután részletesen beszámolt a hamarosan élesedő mobiltelefonos védettségi applikáció működéséről, amelyet ebben a cikkünkben mutatunk be. Mint elhangzott, az alkalmazáson keresztül minden, az oltással kapcsolatos információ elérhető. Az adatok hitelesítése egy QR-kóddal történik, ennek érvényességét egy másik alkalmazással lehet ellenőrizni. Az első használat előtt regisztrálni kell az EESZT-n, melynek során ügyfélkapus azonosításra is lehetőség van.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy akit nem oltottak még be, viszont igazoltan fertőzött volt korábban, az a csak plasztikkártyával igazolhatja a védettségét, az applikációt nem tudja igénybe venni.

Gulyás Gergely ezután hangsúlyozta, hogy a kormány folytatja a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadására vonatkozó egyezmények megkötését számos országgal, különösen azokkal, ahová jelentős számban mennek a magyar turisták. Gulyás szerint mire a nyáron elindulnak nyaralni a magyarok, addigra ezek a megállapodások mind megszületnek majd. Eddig hét országgal született ilyen megállapodás, Észak-Macedóniával, Szlovákiával pedig előrehaladott tárgyalások folynak.

Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a Horvátországba utazóknak a védettségi igazolvány mellett az oltási lapot is be kell mutatni a határon, mivel ezzel igazolható, hogy 14 nap eltelt a második oltás felvétele után.

Az idei évre 4,2-4,3%-os gazdasági növekedést vár a Pénzügyminisztérium, ha ezt teljesítjük, jövőre 5% feletti gyors, dinamikus növekedés lehet.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy az üzleti célú rendezvények tilalmának feloldásáról a jövő héten tárgyalhat a kormány.A zenés-táncos rendezvények szabályozásának kérdése is a jövő heti kormányülésen kerül majd napirendre, mondta el.