Guller Zoltán: Már látható a hazai turizmus újraindulása

Szerző: Kádár Kristóf

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. július 02. 20:00

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója is részt vett a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol kiemelte, látható a fellendülés a hazai turizmusban.

A tájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az adóbürokráciához hasonlóan a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bürokrácia is jelentős teher a vállalkozások számára. A könnyítést a tárcavezető szerint az adatok hatékonyabb felhasználása tenné lehetővé – tudósított az MTI.

A vállalkozások működését megkönnyítő intézkedések közül a miniszter kiemelte egyebek között, hogy az áfabevallást jövőre az adóhatóság készíti el, és már működik az online számlázási rendszer. A szociális hozzájárulási adó csökkentése a Pénzügyminisztérium számításai szerint 160 milliárd forintot hagy a munkáltatóknál. A kisadózó vállalkozások tételes adójának átmeneti elengedése, az időszakos járulékmentesség százezres nagyságrendben segítette a vállalkozók túlélését és a munkahelyek megtartását – tette hozzá. Összegzése szerint a kormány 2010 óta 20 közterhet szüntetett meg.

Varga Mihály közölte, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követően elkészültek a vállalkozói érdekképviseletek és a testület munkájában részt vevő állami szervezetek szakmai javaslatai.
A cél továbbra is a gazdaság gyors és hatékony újraindítása – mondta a miniszter.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a változásokat méltatva versenyképességi tényezőnek nevezte az alacsony bürokratikus terheket. A jól működő adóigazgatás megkönnyíti a gazdasági szereplők életét, a felmérések szerint az elmúlt évek változásait a Magyarországon működő cégek üdvözlik – fogalmazott Parragh László.

Az MKIK elnöke ugyanakkor lát még lehetőséget a terhek további csökkentésére, és a pénzügyminiszterrel egyetértve javasolta például, hogy az állam ne kérjen a vállalkozásoktól olyan adatokat, amelyekkel maga is rendelkezik.

 

Elindult a turizmus fellendülése

A csütörtöki ülésen a bürokratikus és adózási terhek mellett az idegenforgalom helyzetét is tárgyalta a testület.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója elmondta, mára a vidéki Magyarországon, a tavalyi év azonos időszakához hasonló számban látunk magyar turistákat, sőt egyes településeken a tavalyi évhez képest a magyarok költése akár 30 százalékkal magasabb is.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója

Fotó: Kádár Kristóf

Guller Zoltán a kormány gyors intézkedéseinek tulajdonítja a fellendülést, és úgy látja, hogy mostantól már nem költségvetési támogatásokkal, hanem jogszabály-változtatásokkal kell az idegenforgalmat és a vendéglátást támogatni. A folyamat egyértelmű, napról napra nő a vendégek és a vendégéjszakák száma, és emelkedik az turisták által elköltött összeg – tette hozzá.

Az MTÜ vezetője üdvözölte, hogy a légi forgalom is kezd helyreállni, ezért arra számít, hogy augusztusra a tavalyi 80 százalékára emelkedhet a repülővel érkező vendégek száma Magyarországon.

Mint mondta, elegendő marketingkapacitás áll rendelkezésre ahhoz is, hogy a külföldi turistákat újra Magyarországra invitáljuk. Újságírói kérdésre hozzátette, az MTÜ feladata, hogy szolgáltatói és vendégoldalról is segítse az újrakezdés folyamatát, amely már most látható eredményeket mutat.

Az augusztus 20-ai ünnepség kapcsán pedig biztosított mindenkit arról, hogy a méltó megemlékezéshez szükséges technikai eszközök és szolgáltatások beszerzése rendben zajlik, és ismét emlékeztetett, hogy emellett az emberek biztonsága a legfontosabb, amelyet szerinte a kormány kiemelten és eredményesen kezelt és kezel a jövőben is.