MTÜ: fejlesztésdömping 2018-ban

Forrás: turizmus.com

 2018. január 31. 16:20

Jelentős turisztikai fejlesztések várhatóak 2018-ban is országszerte, s új kiemelt turisztikai térség javaslatok kerülnek a kormány elé – hangzott el többek között Guller Zoltán vezérigazgató évértékelő sajtótájékoztatóján.

A január 31-i budapesti eseményen – a pazar fővárosi panorámát nyújtó St. Andrea Wine & Skybarban – az MTÜ vezérigazgatója elmondta, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségnek idén is az a fő célja, hogy vendégéjszakák száma, s ezzel arányban az árbevétel növekedjen.

A 2017-es számok tükrében erre Magyarországnak igen jó kilátásai vannak, hiszen novemberig a turisták annyi éjszakát töltöttek el hazánkban, mint 2016-ban egész évben. Az összeredmény megközelítheti a 30 milliós vendégéjszakaszámot, amely elérhető közelségbe helyezi a 2030-ra kitűzött célt, az 50 milliót.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő belföldi adatokhoz a turisztikai ügynökség őszi forgalomélénkítő kampánya – így például a sikeres őszi borvidéket népszerűsítő kampány – is hozzájárult, de továbbra is a gyógyturizmus a legnépszerűbb szegmens, a belföldi bruttó szállásdíjak árbevételének 42%-át a gyógyszállodák teszik ki.

Ha a külföldi vendégek viszonylatában nézzük hazánkat, sokat nyom a latban, hogy Magyarország továbbra is a biztonságos úti célok közt szerepel, s az utazás tervezésekor ez a szempont még mindig a 2. helyen áll, s ennek köszönhetően Magyarország és Budapest vonzóbb, mint valaha.

A legtöbben még mindig Németországból érkeznek Magyarországra, ami 2017-ben 2,1 millió vendégéjszakát jelentett. A második helyen az Egyesült Királyság áll, ahol 2010-hez képest 96%-os az emelkedés. Emellett kiemelkedő növekedést tapasztalunk Csehországból (105%), Lengyelországból (96%), Oroszországból (91%), az Egyesült Államokból (81%). Az idén májusban induló Magyarország és USA közötti közvetlen repülőjáratnak köszönhetően utóbbi számok további emelkedése várható.

2010-hez képest Kínából és a Koreai Köztársaságból rendkívüli mértékű, 350%-ot meghaladó emelkedés tapasztalható, amit tovább növelhet, hogy hazánk a tavaly novemberi kínai-magyar miniszterelnöki csúcstalálkozó alkalmával együttműködési megállapodást kötött a legnagyobb kínai online utazási ügynökséggel.

A Dunakanyar és térsége is szerepel a fejlesztések listáján

Fotó: turizmus.com

Az idei évre vonatkozó tervekkel kapcsolatban a vezérigazgató hangsúlyozta, hogy megkezdődik a tavaly nevesített öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben az első nagyprojektek megvalósítása, és további  új, kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre. A budapesti agglomerációs gyűrű, a Szeged-Makó és a Mátra-Bükk kiemelt turisztikai térség javaslatát terjesztik tavasszal a kormány elé.

Guller Zoltán vázolta a 2018-as főbb fejlesztési terveket is: elkezdődik a világörökségi helyszínek fejlesztése, közel 10 milliárd forint értékben, fejlesztések indulnak a hollókői várban, Pannonhalmán, a Fertő-parton, befejeződik a szigligeti vár felújítása, valamint elkezdődik a Hortobágyon egy 3 milliárd forintos fejlesztés, amitől azt várják, hogy a térség vezető attrakciójává váljon. Ezenkívül korszerűsítenek 10 balatoni kalandparkot 1,2 milliárd forint értékben, további 12 milliárdot pedig Esztergom turisztikai fejlesztésére költenek.

Fejlesztések lesznek továbbá Vácott, Zebegényben, Visegrádon, Szentendrén, Hajdúszoboszlón, Debrecenben, Nyíregyházán, Szentkúton, Lentiben, Nógrád megyében, a Mátrában, Zalakaroson,  Hévízen és Budapesten. Beindul az első összbalatoni projekt, melynek keretében 70 db kilátópontot fognak hálózatba szervezni, megújulnak a Tisza-tó és a Dunakanyar mentén található strandok. Elkezdődik a sátoraljaújhelyi üveghíd építése, horgásztanya-fejlesztési programot indítanak, és várhatóan 10 borászat részesül turisztikai célú támogatásban.

A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési konstrukció kapcsán Guller Zoltán kiemelte, hogy a program iránt hatalmas az érdeklődés. Minden idők legnagyobb szálláshelyfejlesztési programjára eddig 580 pályázat érkezett, a támogatási igény meghaladja a 21 milliárd forintot, ezért a határidőt 2018. március 14-ig meghosszabbították. Új szálloda és panzió építésére eddig több mint 200-an igényeltek vissza nem térítendő támogatást.

Végül a vezérigazgató kitért arra is, hogy márciusban Budapest lesz Európa gasztronómiai fővárosa. Az idei Michelin Díjátadó Ünnepséget ugyanis – az eddig kizárólagosságot élvezett Párizs és Brüsszel után – idén a magyar fővárosban rendezik. Mint Guller Zoltán rámutatott, ez két szempontból is fontos lesz számunkra: egyrészt mert Magyarország immár kézen áll bármilyen világszínvonalú esemény megszervezésére, másrészt a magyar gasztronómia újra méltó helyét foglalhatja el a világ kulináris térképén.