Népi Építészeti Program: újra igényelhető támogatás

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 06. 16:19

A Népi Építészeti Program keretében újabb támogatási kérelem benyújtási kört hirdetett meg szeptember 6-án a Teleki László Alapítvány releváns épületek szakmai előkészítésére és felújítására.

Ebben a kiírási körben azok a szervezetek vagy magánszemélyek igényelhetnek támogatást, amelyek, akik népi építészeti értéket képviselő, országosan, vagy helyi szinten védett ingatlan tulajdonosai.

A szakmai előkészítésbe beletartozik a későbbi építési támogatáshoz szükséges szakvélemények, tervek beszerzése; a mostani kiírásban ezek finanszírozására is kérhető támogatás. Ezenkívül teljes vagy részleges épületfelújításra nyújtható be kérelem.Az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként szakmai előkészítésre minimum 500 ezer, maximum 1,5 millió forint, épületfelújításra minimum 500 ezer, maximum 20 millió forint lehet.A támogatás mértéke természetes személyek és önkormányzatok esetén a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, egyéb esetben legfeljebb 50 százaléka lehet.

Előtte – utána. Cél a népi építészeti értékek megmentése

Fotó: Teleki László Alapítvány

A Népi Építészeti Programot a magyar kormány hozta létre. A 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből zajló program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

A Nép Építészeti Program online felületén október 21-ig nyújthatók be a támogatási kérelmek. Az aktuális támogatási körről további információt itt talál.