Oroszok, albánok jutottak hamis adatokkal magyar útlevélhez

Forrás: MTI

 2021. január 11. 11:40

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez.

A főügyészség vezetője, Ibolya Tibor az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni.

Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán "ügyfélkörüket" hamis magyar útlevélhez.

A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet - utólagos ellenőrzés miatt - végül nem adott ki.

Különösen az Európai Unió országain kívül lakók számára ér sokat egy magyar útlevél

Fotó: wikiwand

A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget.

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel.

A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéktől hat vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott együttesen, egy ukrán "ügyféllel" szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott.

Emellett a vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná.

A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény - a halmazati szabályok alapján - öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.