Sharing Horizons – Debrecen EKF 2023

Forrás: MTI

 2018. november 08. 13:53

Elkészült Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázata, a végeleges dokumentumot csütörtökön rendkívüli közgyűlésen, egyhangúlag fogadták el az önkormányzati képviselők.

A Sharing Horizons című dokumentumot november 9-én adja át Papp László polgármester az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

A debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A sharing a tudásmegosztást, tapasztalatcserét, a közös alkotást, a partnerséget hordozza magában, míg a horizon kifejezés a Hortobágyból kiindulva a végtelen, ámde inspiráló térre, a biodiverzitásra, a szabadságra, az új távlatok megnyitására, a léptékváltásra utal. A cím tehát metaforikusan a sokrétű párbeszédet és a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi.

Az elmúlt években Debrecen gazdasági fejlődése átalakította az egész régiót

 

„Egy újabb álom előszobájában vagyunk” – fogalmazott Papp László, felidézve, hogy az elmúlt években Debrecen gazdasági fejlődése átalakította az egész régiót, szeretnék, ha ez megtörténne a kulturális életben is és a város a térség kulturális centrumává válna. Papp László a részletekről elmondta: pályázatuk 32 programelemet tartalmaz, fontos elemként van jelen mindegyikben az európaiság. A polgármester „győzelemre esélyes anyagnak” nevezte a dokumentumot, amely „olyan új szervezeti struktúrákat akar előhívni”, amit akkor is érdemes lesz magvalósítani, ha esetlegesen nem nyerik el a kulturális főváros címet.

Papp László emlékeztetett arra, hogy a 2010-es debreceni EKF-pályázat elsősorban a kulturális infrastruktúra-fejlesztésre koncentrált, s bár a címet nem nyerték el, a tervezett beruházások azóta elkészültek.

Ezúttal az emberi erőforrást, a humán kapacitás bővítését, a kulturális közösségek kapcsolatait helyezi előtérbe a pályázat, amelyet egy felmérés szerint a debreceni lakosok mintegy 95 százaléka támogat.

A pályázat szlogenjében a horizon kifejezés a Hortobágyból kiindulva a végtelen, ámde inspiráló térre, a biodiverzitásra, a szabadságra utal

Fotók: Visit Debrecen

A polgármester megjegyezte azt is, hogy 33 európai ország 100 városa szándéknyilatkozatban erősítette meg a programokba való bekapcsolódását, ha 2023-ban Debrecen lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Méhes Márton, a pályázati programiroda főtanácsadója elmondta: a három magyar város – Debrecen mellett Győr és Veszprém – pályázatáról 12 tagú nemzetközi szakmai zsűri dönt majd azt követően, hogy előbb a helyszínen tájékozódnak a pályázati elemekről, december 13-án pedig Budapesten mutatják be a pályázók dokumentációjukat.