Védettséget kapnak a jelzett turistautak az állami erdőgazdaságoktól

Forrás: turizmus.com

 2023. december 01. 10:19

Együttműködési megállapodást írt alá az Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség a turistautak védettségéről november 30-án, a budapesti Várkert Bazárhoz tartozó Bárkert Bistróban.
A hazai turistaegyesületek első szövetsége, a Magyar Turista Szövetség megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen az Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség

együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében az állami erdőgazdaságok vállalják, hogy a területükön vezető, szabványosan jelzett turistautak létesítése, megszüntetése vagy módosítása előtt mindig egyeztetnek a szakmai szervezettel.Az aláírásra november 30-án, a budapesti Várkert Bazárhoz tartozó Bárkert Bistróban került sor. Az eseményen az MTSZ partnerei, támogatói és szponzorai mellett részt vett Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint az állami erdőgazdaságok és a nemzeti park igazgatóságok vezetői és képviselői is - közölte az MTSZ.

Beszédében Garancsi István, az MTSZ elnöke rámutatott, hogy a Magyar Turista Szövetség 110 évvel ezelőtti alapszabályában megfogalmazott célok többsége ma is érvényes. A turistaegyesületek már akkor szerettek volna védettséget kiharcolni a jelzett turistautaknak, és a most aláírt megállapodás ebbe az irányba mutat. Az MTSZ terepi felmérése szerint ugyanis Magyarországon mintegy 17 ezer kilométernyi szabványosan jelzett turistaút van, és ezeknek mintegy 42 százaléka állami erdőterületre esik. A Garancsi István, az Agrárminisztérium részéről pedig Zambó Péter által aláírt megállapodás biztosítja, hogy ezeken a területeken mostantól érvényesülni fog a Magyarországon az 1930-as évek óta használatos turistajelzés-rendszer egységes, könnyen átlátható logikája, ami nagyban megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a tájékozódást a túrázók számára.

Az állami erdőgazdaságok vállalják továbbá, hogy a közjóléti terveiket is véleményeztetik az MTSZ-szel, valamint a bejárhatóságot akadályozó rendkívüli eseményekről (például a turistautakra dőlt fákról) és az általuk tervezett vagy a tudomásukra jutott erdőlátogatási korlátozásokról, lezárásokról tájékoztatják a szövetséget. Az MTSZ ehhez egy bejelentő felületet üzemeltet, és médiafelületein (a Természetjáró.hu-n és a Természetjáró mobil applikációban, az Országos Kékkör hivatalos honlapján, a kektura.hu-n, a szakmai honlapján, az mtsz.org-on, valamint a Facebook-oldalain) területi és időbeli lehatárolással közzéteszi ezeket a korlátozásokat.

AM_MTSZ_egyuttmukodes

Garancsi István (b) és Zambó Péter (j) aláírják az együttműködési megállapodást

Fotó: Magyar Természetjáró Szövetség

A szövetség rendeletbe foglalt kötelezettsége a szabványos jelzésű turistautak hiteles nyilvántartása, és a dokumentumban vállalja, hogy az erre a feladatra rendelkezésre álló állami forrás erejéig gondoskodik az állami erdészeti társaságok működési területén lévő turistautak karbantartásáról.

Az MTSZ szeretne teljes védettséget kiharcolni a közreműködésével létrejött  kék, zöld, piros, sárga sávokra, keresztekre és egyéb kiegészítő jelzésekre épülő jelzésrendszerrel ellátott úthálózat számára. Jelenleg ugyanis a turistautak jogi környezete tisztázatlan, ezért az egységes, átlátható logikától eltérően is létrejöhetnek, sőt akár önkényesen meg is szüntethetők, ami jelentős mértékben rontja a terepi tájékozódás biztonságát.

Beszédében Zambó Péter elmondta, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a Magyar Turista Szövetséggel együttműködve már az 1935-ös erdőtörvény előkészítése során indítványozta nemcsak azt, hogy a törvényben és annak címében is juttassák kifejezésre a természet védelmének fontosságát, hanem már akkor felmerült az önálló turista törvény létrehozásának gondolata is. Hozzátette, hogy az erdőgazdaságok és az agrártárca azóta is elkötelezettek a természetjárás támogatása iránt, de a 21. században új kihívások előtt áll az erdei turizmus: már nem az erdőben lévő infrastruktúra kialakítása a fő feladat, hanem a változó környezeti viszonyok közepette sokkal inkább az erdőterület megőrzése, fenntartása, hiszen erdő nélkül nincs igazi természetjárás.

A koronavírus-járvány miatti lezárások idején, két évvel ezelőtt jelentősen megnőtt, és azóta is magas  szinten maradt az erdők becsült látogatottsága, amely évente 40-50 millió látogatási alkalommal számolva az ország legfontosabb belföldi turisztikai attrakciói közé tartozik. Az Agrárminisztérium épp ezért már dolgozik a Közös Agrárpolitika új pályázatainak kiírásán, melyek keretében a magántulajdonú erdőkben is lehetőség lesz a kisebb turisztikai fejlesztések támogatására.