A hét fotói: Elfeledtetheti-e a múltat a luxus?

Forrás: Insider

 2017. július 14. 12:25

A korábban feledésbe merült, közel öt kilométer hosszú náci üdülő Rügen szigetén 2013-ban új lehetőséget kapott. Mutatjuk a látványterveket, történelmi múlttal fűszerve.

Három évvel Lengyelország 1939-es megszállása előtt, Adolf Hitler parancsba adta a világ legnagyobb üdülőjének megépítését. A több mint 20 ezer fő befogadására képes Prora célja az lett volna, hogy az elfáradt német munkások Rügen szigetének tengerpartján pihenhessék ki magukat.

Ez volt a Gestapo mézesmadzaga – mondta Roger Moorhouse történész és idegenvezető az angol Business Insidernek. Többek között ezzel akarták Hitler oldalára csábítani az embereket. Kitört azonban a második világháború, az építkezés pedig leállt – egészen mostanáig.

1936–39 között több mint 9000 munkás felhúzott egy több mint négy kilométer hosszú épületet. „Kőből épült megalománia” – véleményezte Moorhouse.

Fotó: Google Maps

„A fotókon nem is lehet érzékelni, hogy mennyire nagy” – hangsúlyozta. Mindent egybe vetve, ez lett volna talán a világ leglenyűgözőbb építménye.

Fotó: Flickr

Azonban a világháború kitörésével a Harmadik Birodalom elindult pusztító útjára, Prora pedig a feledésbe merült. Egy kongó épület maradt csupán, egy elbukott náci álom, amely évtizedes hanyatlásra ítéltetett...

Fotó: Wikimedia Commons

… egészen 2013-ig, amikor a német Metropole Marketing ingatlanvállalkozás megvásárolta a Prora felújításának jogát, és luxus nyaralókat, valamint lakásokat magába foglaló komplexum építésébe kezdett.

Fotó: Metropole Marketing

Az új lakások a nyolc blokk nagy részét elfoglalják majd, két területre bontva az épületet: Prora Solitaire Home és Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa.

Fotó: Metropole Marketing

A Metropole várhatóan 2022-re végez teljeskörűen a munkálatokkal, addig is mind a nyaralók, mind a lakások elérhetőek az érdeklődők számára.

Fotó:  Sean Gallup

A lakások 2016 nyara óta megvásárolhatók –108 és 196 millió forint közötti áron.

Fotó: Sean Gallup/Getty

Az ár attól függ, mekkora térre van igény.

Fotó: Metropole Marketing

Az olyan penthouse apartmanok, mint ez is, drágább kategória...

Fotó: Metropole Marketing

… míg a szerényebbek valamivel olcsóbbak. A dizájn minden esetben a kifejezetten modern vonalat képviseli.

Fotó: Metropole Marketing

Mérettől és ártól függetlenül az épületben üveglift, padlófűtés és mosási lehetőség biztosított.

Fotó: Metropole Marketing

A tengerre néző lakások lenyűgöző panorámát kínálnak a Balti-tengerre.

Fotó: Metropole Marketing

A lakók használhatják a komplexum wellnessét és úszómedencéit, a tágas kertről nem is beszélve.

Fotó: Sean Gallup/Getty

Habár Prora rendkívül csábító, történelmi múltja és Berlintől való távolsága (körülbelül 3 óra autóval) okán Moorhouse kétli, hogy az emberek itt szeretnék majd tölteni az idejüket.

Fotó: Sean Gallup/Getty

A tervek ugyanúgy elbukhatnak, mint első alkalommal. Ugyanakkor lehet, hogy sikerül egy olyan helyet kialakítani, ahol a náci megszállás a történelem homályába veszhet.

Fotó: Sean Gallup/Getty