A Rudolf-tanya már nem csak a bringásoké a Mátrában

Forrás: turizmus.com

 2020. július 22. 08:22

A tetőtér átépítésével összesen 14 személy befogadására alkalmas, fürdőhelyiségekkel ellátott szobákat alakítottak ki a Mátra szívében található Rudolf-tanyában.

Július 21-én adták át a Galyatető alatt található Rudolf-tanya kulcsosházat, amely az elmúlt évben jelentős átalakításokon esett át. 2015-ben a kor igényeit kielégítő kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki melegítő konyhával, nagy földszinti közösségi térrel, szabadtéri sütési-főzési lehetőséggel, azonban akkor még színvonalas elszállásolásra nem volt lehetőség.

A mostani fejlesztés, amelyhez az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 16,5 millió forintos költségvetési támogatást nyújtott, ennek a körülményeit teremti meg az idelátogatók számára.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében a tetőtéri pihenőhelyiség területén két nagyobb (4 ágyas) és két kisebb (3 ágyas) szoba jött létre könnyűszerkezetes megoldással, így egy összesen 14 fő részére szálláshelyet biztosító, a kor igényeinek megfelelő komplex épületegyüttes alakult ki a Mátra kerékpárút hálózatának részeként.

Összesen 14 személyt tudnak elszállásolni négy szobában

Fotó: Aktív Magyarország

„2010-től az aktív erdei turisták igényeinek kiszolgálására hálózatszerű fejlesztések történtek az erdőgazdaság területén, több száz kilométer kerékpározásra alkalmas erdészeti feltáróút kijelölésével és több pihenőpont kialakításával", mondta az átadáson Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója. A mátrai Szalajkaház és Fenyvespuszta, majd a bükki Pazsagi Turistaház is olyan céllal létesült, melyeket több száz kilométer gyalogos turistaút és kerékpározásra, illetve lovaglásra alkalmas erdészeti feltáróút köt össze.

A Rudolf-tanya eredetileg az 1860-as években épült, a Károlyi család tulajdonában lévő uradalom vadaskertjének egyik vadászházaként, amely Károlyi Gyula jó barátja, Wenckheim Rudolf után kapta nevét. Az épület a grófi birodalom államosítása után rögös úton került az erdőgazdálkodó vagyonkezelésébe, amely a századfordulóig még munkásszállóként működött.

A Rudolf-tanya vadászháznak épült az 1860-as években

Fotó: Aktív Magyarország

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési programon keresztül az idén támogatott házakkal együtt több mint 50 turistaház újul és újult meg.