Amikor a Mátra Krakkóba ment

Forrás: turizmus.com

 2019. február 19. 10:53

Lengyel-magyar két jó barát alapon Gyöngyös városa Krakkó meghívására ízelítőt vitt a Mátra és a város csodáiból. A népszerű lengyel város megtapasztalta, van mit tanulnia a magyaroktól.

A gyöngyösi borvacsorára hatalmas volt az érdeklődés: Krakkó egyik legnépszerűbb belvárosi éttermét hamar megtöltötte a több mint száz vendég. A mátrai város pedig a legjobb minőséget vitte magával borászat és gasztronómia tekintetében. Hálás feladat volt ez, hiszen évről-évre növekedik az európai színvonalú borászatok és éttermek száma a Mátrában.

A menükártyán a Kovács Pincészet, Molnár Pincészet, Dubicz Borászat, Benedek Pincészet és a Kovács és Lánya Borászat „szépségei” szerepeltek. Mind a hat fogáshoz jutott így kiváló mátrai bor, melyek fogadtatása is rendkívüli volt.

A Bori Mami séfje, Szabó Kevin (mögötte Sándor Béla, az étterem tulajdonosa) szolgáltatta a felejthetetlen gasztronómiai kínálatot

 

Kovács Zita a Mátrai Hegyközség Elnöke a helyszínen gyűjthette be a lengyel gratulációkat, bebizonyítva, hogy a borvidék a határokon túl is tudja öregbíteni a magyar és ezen belül a mátrai borok hírnevét.

A gasztronómiai kínálat is különleges volt: a Bori Mami tájspecifikus ízvilágát többek közt szürke marha-, vízi bivaly- és mangalicafalatokkal mutatta be Sándor Béla és Szabó Kevin. Mivel a lengyeleket teljesen elvarázsolta a borvacsora, már a helyszínen sokan jelezték, hogy mindenképpen bakancslistájukra kerül a Mátra. Sokat elárul a várakozásról, hogy a lengyel Jamie Olivérként aposztrofált Robert Makłowicz is jelen volt a borvacsorán. Robert az est végén csak ennyit mondott: „Eddig az olasz konyha volt a kedvencem. De mostantól a magyar.”

Az egyik leghíresebb lengyel séf, Robert Makłowicz is el volt ragadtatva a különleges borvacsorától

Fotók: TDM, Gyöngyös

Természetesen Gyöngyös és a Mátra legfontosabb értékei is terítékre kerültek az est folyamán. Benkő Béla TDM-manager is kihasználta a nem minden napi alkalmat, hogy röviden felvázolja, milyen csodák várják itt lengyel barátainkat, akik élményekkel, tartalmas kiadványokkal és – ami a legfontosabb – tervekkel tértek haza a kora tavaszi krakkói estén.