Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét

Forrás: MTI

 2021. október 08. 13:52

Átadták a Somoskői Látogatóközpont kibővített épületét a Salgótarjánhoz tartozó erdei városrészen. A 42 férőhelyes központ 417 millió forint teljes ráfordítással újult meg.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az ünnepségen elmondta: 2018 óta már több mint száz turistaház és zarándoképület fejlesztését támogatta a kormány. Emlékeztetett, az erdőgazdaságok adatai szerint a koronavírus járvány alatt országszerte ugrásszerűen, 25-30 százalékkal megnőtt az erdőbe járók száma.

A kiváló helyszínen lévő kirándulóhely, a Somoskői Látogatóközpont óriási lehetőség Salgótarján és környéke, a Karancs-Medves vidéke számára, mert a régió természeti, gazdaságtörténeti és történelmi látnivalói sokkal több lehetőséget rejtenek, mint amennyire ma még ezeket ismerjük országszerte – mondta.

turistahaz_mti

A 42 férőhelyes központ 417 millió forint teljes ráfordítással újult meg a Karancs-Medves vidékén

Fotó: MTI/Komka Péter

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója ismertette, a látogatóközpont fejlesztésének első üteme 2015-2016-ban készült el a vadasparkhoz közeli területen, akkor 19 fős matracos szálláshellyel állt a turisták rendelkezésére. A mostani ütem határon átnyúló programban, a Lévai Erdészet partnerségével valósult meg 630 ezer euró uniós támogatás igénybevételével, 417 millió forint teljes ráfordítással, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 35 millió forintos támogatásával. Utóbbi összeget a park kialakítására, a berendezésekre, felszerelésekre fordították.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: az utóbbi években több tízmilliárd forint ráfordítással több száz szálláshelyet, kilátót, erdei iskolát, kirándulóközpontot, tanösvényt és egyéb turisztikai létesítményt építettek vagy újítottak fel, mindezek fenntartására gazdálkodási eredményük jelentős részét, évente mintegy 4 milliárd forintot fordítanak.

turistahaz_mti

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadási ünnepségen

Fotó: MTI/Komka Péter

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az ünnepségen kiemelte: soha ennyi pénzt nem biztosított még kormány az aktív életmód fejlesztésére. Mint mondta, már 98 turistaházat újítottak fel úgy, hogy azok versenyképesek az osztrák és szlovák turistaházakkal.
Hozzátette, nagyon örül, hogy ki tudott épülni a 42 férőhelyes központ, mert a legerdősültebb megyében lévő, nagyon szép adottságokkal rendelkező Karancs-Medves vidéke turisztikai potenciáljának nagyon kis százalékát használja ki.