Az Accent Hotels a RoomSome 2.0-t választotta

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. november 15. 14:51

A hazai turisztikai és szállodaipar két meghatározó szereplője egy közös, új mérföldkőhöz érkezett: az Accent Hotels a MORGENS – RoomSome 2.0 online foglalási motorját választotta szállodái szobafoglalási rendszerének.

Egy hosszú tervezési, majd fejlesztési időszak végén, már valós tapasztalatok birtokában Kerek Péterrel, az Accent Hotels stratégiáért felelős ügyvezető-helyettesével és Katona Zoltánnal, a MORGENS ügyvezetőjével beszélgettünk.

Miért döntött úgy az Accent Hotels, hogy szállodái új online szobafoglalási rendszeréhez egy hazai fejlesztő cég, a MORGENS foglalási motorját választja, milyen egyedi előnyöket láttatok a választásban?

Kerek Péter

Fotó: Accent Hotels

Kerek Péter: Több nemzetközi és hazai szolgáltatót is alaposan megvizsgáltunk a döntés előtt. Kerestük, hogy mennyire tudnak megfelelni a termékeik az általunk támasztott üzleti igényeknek. Nagyon kevés foglalásimotor-szolgáltató tud multihotel-funkciókat és felületet biztosítani. Ez eleve szűkítette a kört. A pályázók közül végül, többek között, azért döntöttünk a MORGENS mellett, mert láttuk, hogy megvan a szakértelmük és a nyitottságuk arra, hogy innovatív fejlesztésekkel olyan terméket biztosítsanak számunkra, ami illeszkedni fog a digitális architektúránkba, és kialakíthatók az egyéb, általunk használt rendszerekkel az automatizált összeköttetések. Fontos volt az is, hogy értékesítésszakmai szempontból is nagyon hasonló álláspontot képviseltünk, és a módosításokra, fejlesztésekre vonatkozó kéréseink, igényeink ezen a téren is nyitott fülekre találtak a MORGENS-nél.

Milyen volt a közös munka?

Kerek Péter: Felállt egy közös team a projekt kivitelezésére, amelyben a MORGENS és az Accent is a szakértelmének és tapasztalatának a legjavát adta. Fontos volt számunkra, hogy partnerként dolgozhassunk együtt, és megértsük egymás elképzeléseit, álláspontját és javaslatait. Ez maximálisan teljesült. A fejlesztés során szakmai eszmecsere folyt, ami mindkét fél részéről több időt és energiát igényelt, mint amire legelőször gondoltunk, de a végeredmény nagyon pozitív lett.

Katona Zoltán

Fotó: MORGENS

Katona Zoltán: Amellett, hogy a RoomSome 2.0 a rendszer első verziójának 2015-ös debütálása óta már rengeteg új funkcióval, technikai megoldással bővült, amelyek a fejlődő digitális trendek és a folyamatosan felmerülő partnerigények figyelembevételével készültek, a multihotel verzió abszolút az Accent és a MORGENS „közös gyermeke”. Az Accent Hotels üzemeltetői szakértelmével és tapasztalatával aktívan hozzájárult a végeredményhez. Ágoston Anikó vezetésével a szállodalánc szakemberei elsősorban a multihotel-funkciók végső kialakításában, illetve számos egyéb üzleti igény és „best practice” megfogalmazásával vették ki részüket a közös munkából. A MORGENS csapata Dömötörfy Ildikó (Head of RoomSome) és Simon Máté (Head of Development) vezetésével olyan innovatív szemlélettel és hatékony megoldásokkal újította meg a szoftvert, hogy az mára már egyértelműen a szállodaipar digitalizációjának egyik kulcsfontosságú szereplőjévé vált.

Milyen egyediségeket rejt a RoomSome 2.0, a multihotel verzió milyen extra funkcióval, újítással, lehetőséggel segít a hatékonyabb szobafoglalási folyamatban?

Katona Zoltán: Az új RoomSome 2.0 több fontos újítást és lehetőséget vonultat fel. Az egyik legkiemelkedőbb ezek közül, hogy rugalmasan és könnyedén alkalmazkodik a szállodák dinamikus árazási stratégiáihoz, rengeteg árazási modell leképezhető a rendszerben. A channel manager, valamint a yield és revenue management rendszerekkel összehangolva a RoomSome 2.0 képes arra, hogy szobánként/kapacitásonként/ársávonként átvegye a központi árbeállításokat, korlátozásokat, és a RoomSome rendszerén belül ehhez bármilyen további egyedi paramétert (lemondási feltételek, kedvezmények, gyerekárak) hozzárendeljen. A RoomSome 2.0 használata mellett nincs szükség kompromisszumokra. Számos előrelépés történt az automatizmusok terén is. Az ajánlatkérés és -adás, a foglalások folyamatainak követése, módosítása, a lemondások kezelése, a fizetési emlékeztetők és vendégértékelő e-mailek mind-mind automatizálhatók.

A RoomSome 2.0-ban még hangsúlyosabbak a mérések és az adatok, hiszen ezek kritikus fontosságúak a szállodák hatékony értékesítéséhez és a megfelelő marketingstratégiák kialakításához. A rendszer az adatokat már a keresésektől kezdve összegyűjti és elemzi, ami lehetővé teszi, hogy megértsük látogatóink és leendő vendégeink működését, döntési mechanizmusait.

Kerek Péter: Szállodaláncként fontos számunkra, hogy az értékesítési stratégiánkhoz kapcsolódó különböző folyamatokat egységesen kezeljük. Ezeknek olyan központosított paraméterezési lehetőségeket készített a MORGENS, ahol egy felületen lehet megadni a kereteket és szabályokat, amikkel a szállodák később dolgozni tudnak. Ezenfelül a hotelek egymás értékesítését is tudják segíteni, mert cross-selling funkciók is bekerültek a RoomSome 2.0-ba.

 

Mennyire egyszerűsíti az új foglalási rendszer a szállodáitok kezelését az árazás és a vendégszerzési folyamatok tekintetében?

Kerek Péter: Folyamatosan törekszünk arra, hogy automatizálás, digitalizálás és különböző folyamatminták felismerése révén tökéletesítsük, gyorsítsuk és pontosítsuk az értékesítési tevékenységünket. Ehhez megbízható működésre, megfelelő API-összeköttetésekre, jó riportokra és átlátható statisztikákra van szükségünk. Ebben nyújt nagy segítséget és további perspektívát nekünk a RoomSome 2.0.

Hogyan látjátok a hazai turizmus jövőjét, milyen szerepet játszik a RoomSome 2.0 ebben a jövőképben?

Kerek Péter: A vendég számára kényelmes, gyors és funkcionális foglalási lehetőséget kell biztosítani, bármilyen eszközről is éri el a weboldalunkat. A szállodának pedig olyan hosszú távú megoldásra van szüksége, ami kielégíti az üzleti igényeit és együtt fejlődik, formálódik a szálloda értékesítési stratégiájával. A szállodatechnológiai szolgáltatók egyre inkább specializálódnak, és mi a MORGENS csapatában olyan partnerre találtunk, akiknek szakterülete a vendégszerzés és a konverziómaximalizálás.

Katona Zoltán: A szállodaipar az elmúlt évek nehézségei ellenére is fejlődik, és szerintem mára már egyértelmű, hogy a fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugója az adat. A siker kulcsa azoknál a szállodai szereplőknél lesz, akik a legteljesebb és legrelevánsabb adathalmazokkal rendelkeznek majd potenciális és meglévő vendégeikről. Az adatokból nyert előrejelzések, statisztikák lehetővé teszik a sales- és marketingstratégiák folyamatos finomhangolását, így hozva létre hatékonyabb és eredményesebb piaci jelenlétet. Az adatgyűjtés kulcsfontosságú eleme az előretekintő stratégiának, és ezen a területen a RoomSome 2.0 rendszerei kiválóan teljesítenek. A szobafoglalási motoron túl a RoomSome Loyalty – mint online szállodai hűségprogram – is egy újabb lépés abba az irányba, hogy minél szélesebb, erősebb bázisú direkt közönséget építsünk ki úgy, hogy a folyamatok szinte minden eleme automatizált és kvázi önműködő. A verseny nyertesei azok lesznek, akik a legjobban tudják perszonalizálni a vendégszerzési (sales, marketing) folyamatokat, valamint a tartózkodás élményét. Mi már ehhez fejlesztjük rendszereinket, és igyekszünk ezt a szemléletet átadni a piaci szereplőknek.

Lát-e az Accent Hotels versenyelőnyt a RoomSome-mal a belföldi és nemzetközi vendégszerzésben?

Kerek Péter: Ha olyan partnerek dolgoznak együtt, akiknél találkozik az innovációra való nyitottság, a szakértelem és a piaci trendekre történő gyors reakció, akkor az előnyt jelent bármilyen piacon. Szerintünk a MORGENS és az Accent együttműködése ilyen kooperáció.

(X)


Az interjú eredetileg a Turizmus.com magazin 2023. novemberi számában jelent meg.