Az MSZÉSZ a „Turizmus és Biztonság” konferencián

Forrás: turizmus.com

 2018. december 11. 17:00

A napokban adott otthont Zalakaros és a Hotel Karos Spa**** a harmadik alkalommal megrendezett „Turizmus és Biztonság” konferenciának.

A rendezvényen, amelyről korábban röviden már beszámoltunkKönnyid László MSZÉSZ-elnök is kifejtette a szakma álláspontját és elemezte a lehetőségeket.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza, valamint a Rendőrség Tudományos Tanácsa és a Magyar Rendészettudományi Társaság által életre hívott konferencián az MSZÉSZ elnöke rámutatott, hogy Budapest és az ország kiemelkedő foglaltsági és látogatottsági adataiban meghatározó szerepe van a vendégek biztonságtudatának, ami kiterjed a foglalási döntés meghozatalától a desztinációból való elutazásig.

Az úgynevezett „láthatatlan biztonság” az elsődleges a vendégek szemszögéből, ami elvárás a meglátogatott helyen, néhány kivétellel, mint például a gyalogos zónák fizikai védelme.

Könnyid László a konferencián

Fotó: Bertók Martin

Ezért is hasznos és segíti a turizmust a rendőrség karácsonyi vásárokat védő komplex cselekvési programja, amelynek keretében fizikai lehatárolásra és beton akadályok felállítására is sor került az idei esztendőben is.

Értékelve az elmúlt időszakot, a Szállodaszövetség elnöke megjegyezte, számos sportesemény háttér koordinációja rendben zajlott a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervekkel, kiemelve a FINA világbajnokságra való felkészülést.

A jövő évi Budapesten megrendezése kerülő Maccabi játékok kapcsán szintén elindult a koordináció, a sikeres és zavartalan lebonyolítás érdekében. A látható biztonság elemeként szintén több jó példát hozott fel Könnyid László, mint a fürdővárosokban időszakosan szolgálatot teljesítő külföldi rendőrök jelenléte, erősítve a küldőországból érkező vendégek biztonságtudatát, példaként említette a korábbi években Hévízen nyaranta szolgálatot teljesítő német rendőröket.

A digitalizáció – amely egyébként a turizmus biztonságát rendészeti oldalról is szolgálja - jelentős kihívás a turisztikai szakma számára, az adat alapú döntéshozatal még számos területen fejlesztendő. Az MSZÉSZ elnöke jó példaként említette a Nemzeti Turisztikai Adatkezelő Központ jövő évi indulását, amely jó lehetőség a szálláshely szolgáltatók különböző típusainak fokozatos bekapcsolásával egy hiteles statisztikai rendszer felállítására, egy olyan környezetben, ahol a schengeni övezeten belüli vendégmozgás sok esetben csak becslésen alapul, hiszen nem minden szállástípus esetében mérhető a vendégek nemzetiségi összetétele.

Ezen statisztikai adatok nyilvántartásába felmenő rendszerben remélhetőleg bekapcsolják majd a közösségi kiadáson alapuló szálláshelyeket is.

A szakma érdekeit szem előtt tartva, a Szövetség elnöke felvázolta a szállodai érkeztetési folyamatok gyorsítása és megbízhatósága érdekében útlevél szkennerek bevezethetőségének kérdését, egyfajta távlati célként, ami vállalhatóbbá teszi a szálláshely-szolgáltatást igénybe vevők bejelentkezésével kapcsolatos adatszolgáltatás teljesítését, azaz az adatrögzítési feladatot, amit az új jogszabály a szálláshelyek kötelezettségének jelöl meg, kiemelve, hogy csak olyan adat rögzítése a szálloda feladata, amelyet az útiokmányok tartalmaznak, ennek pedig legegyszerűbb eleme az elektronikus rögzítés. Fotó: Bertók Martin