Barcelonának is meggyűlt a baja az Airbnb-vel

Forrás: turizmus.com

 2016. november 27. 10:47

A rendkívül népszerű katalán város 635 ezer euróra büntetette – cégenként – a lakáskiadással foglalkozó Airbnb és a HomeAway online lakáskiadókat, mivel mindkét cég, illetve az ingatlanok tulajdonosai gyakran engedély nélkül közvetítettek ki lakásokat.

Egy 2012-ből származó katalóniai törvény szerint minden lakáskiadásához engedély kell, és minden kiadandó lakást nyilvántartásba kell venni. Már tavaly is megbüntették az Airbnb-t és a HomeAway-t, de ebben az évben a büntetés mértékét drasztikusan megemelték A lakáspiacon jelen lévő két óriáscég, a HomeAway és az Airbnb már a sokadik országban bolygatja fel a kiadó lakások piacát, megemelve azokat a tarifákat, amelyeket a valóban csak albérletet keresőknek kell kifizetni, ugyanakkor zavart okoznak a szállodapiacon is – olvasható a Tnooz turisztikai hírportálon.

 

Amint azt szinte minden fórumon hangoztatja a turisták körében rendkívül népszerű város önkormányzata, illetve annak jogi illetékesei, hogy csak engedély birtokában adhatja ki bárki az ingatlanát, nevezzük azt szobakiadásnak vagy közösségi, azaz sharing economy formációnak. Ez nemcsak az adózás miatt van így: mind a turisztikában dolgozó sok ezer helybéli, mind a lakóházakban élők szeretnének tudomást szerezni arról, hogy hányan veszik igénybe turisztikai szállás céljára a magánlakásokat, illetve azt, hogy éppen ki lakik a szomszédjukban.

Ugyanakkor az egyik, a HomeAway-jel szerződésben álló lakáskiadó cég vezetője szerint az efféle –e-commerce, azaz online üzletág fejlődése elé semmiféle jogszabálydzsungel vagy adótörvény nem szabhat akadályt. Ez lehet a turizmus egyik jövője, akár tetszik a szállodáknak, akár nem.

Annak jogosultságát viszont kár volna tagadni, hogy egy város vezetése – beleértve a turisztikai szabályozást kidolgozókat – elvárhatja, hogy az online lakáskiadók engedélyt szerezzenek tevékenységükhöz. Ez más oldalról, bizonyos konfliktushelyzetekben a lakáskiadókat is védi.