Wellness helyett energetikai korszerűsítésre költ a bezáró Hotel Marina-Port

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. október 24. 15:59

November 7-től öt hónapra bezár a balatonkenesei Hotel Marina Port. A kényszerszünetet energetikai korszerűsítésre használják ki: hőszivattyús fűtési rendszert építenek ki és megvalósítják a recepció régóta esedékes bővítését – tudtuk meg Szijártó Csaba szállodaigazgatótól.

A balatonkenesei szálloda bezárásáról szóló bejelentés az MSZÉSZ legutóbbi Trendriportjában látott napvilágot, amit Szijártó Csaba az energiaárak megemelkedésével és a kereslet visszaesésével indokolt.

„A tulajdonosok tudomásul vették, hogy az ideiglenes bezárás alatt veszteséget fogunk termelni, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően viszont szálláshelyünk a jövő tavaszra alacsonyabb költséggel üzemeltethetővé és ezáltal versenyképesebbé válik" – nyilatkozta lapunk megkeresésére a szállodaigazgató. Mindezt a cég stabilitása miatt tudják megtenni, tette hozzá, hiszen a négycsillagos szálloda mellett a 220 hajóhellyel rendelkező,  Kenese-Marina Port vitorláskikötő is a társaság tulajdonában van.Terveiknek megfelelően gázszerződésüket 2023-ra már nem újították meg, az épület fűtését az idei őszi szezonban ideiglenesen bérelt hőszivattyúval biztosították, a november elején induló fejlesztés során pedig véglegesen kiiktatják a gázkazánokat és hőszivattyús fűtési rendszert építenek ki. Az energetikai korszerűsítés jegyében 60 szobában nyílászáró-cserét hajtanak végre, az épület és a wellness tetejére pedig napelemes rendszereket telepítenek.

A wellnessrészleg bővítése helyett inkább energetikai korszerűsítésre költenek

Fotó: Hotel Marina-Port

Megvalósítják a recepció bővítésének első szakaszát is: a recepciós pultot áthelyezik, tágas lobbyt és új irodarészt alakítanak ki a back office számára. A wellnessrészleg tervezett bővítését elhalasztják, annak keretét az energetikai modernizálásba forgatják, a fejlesztéseket így saját erőből és banki hitelből tudják finanszírozni.„Terveink szerint a munkálatok tavaszra befejeződnek, a húsvéti ünnepekre már egy alacsonyabb költségszinten üzemeltethető, felfrissült szálloda nyithatja meg a kapuit" – tájékoztatta lapunkat a szállodaigazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a munkaerőt a zárva tartás ideje alatt is megtartják. Általános karbantartásokat, leltározást, nagytakarítást terveztek be a következő hónapokra, és a szabadságokat is kiadják.

„Az elmaradt őszi szünet alatt még nyitva leszünk és elég jó foglaltsággal üzemelünk, november 7-én zárjuk be ideiglenesen a szálloda kapuit."

November 6-ig még fogadják a vendégeket

Fotó: Hotel Marina-Port

A szálláshely 2022-ben eredményesen üzemelt: augusztusban a szobafoglaltság, az átlagos szobaár és a RevPar egyaránt meghaladta a 2019-es év azonos eredményeit, a bruttó működési eredmény 40 százalékkal volt magasabb, mint 3 évvel korábban.

Az elmúlt hetekben folyamatosan beszámoltunk az energiaválság okozta kényszerű téli bezárásokról, itt nézheti meg, hogy a szállodabezárásokban mely házak érintettek.