BKIK: a piaci szereplők fejlesztenék a duális szakképzést

Forrás: MTI

 2023. június 20. 14:36

A piaci szereplők fejlesztenék a duális szakképzést, elengedhetetlennek tartják a szorosabb együttműködést az iskolák és a képzőhelyet működtető vállalatok között - közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A kamara szervezésében öt ágazat képviselői vitatták meg tapasztalataikat.

A tájékoztatás szerint az elektronika és elektrotechnika, építőipar, kereskedelem, speciális gép- és járműgyártás, valamint a turizmus-vendéglátás számára szervezett szakmai fórumon jelen voltak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált ágazati készségtanácsok képviselői, a budapesti duális képzőhelyek vezetői, a releváns szakmai szervezetek, szakképző iskolák vezetői, valamint a téma iránt érdeklődő budapesti vállalatok.

A közleményben részletezik, a konzultatív fórumon felmerült az iskolák és a duális képzőhelyek közötti szorosabb együttműködés igénye annak érdekében, hogy a képzési gyakorlat minél inkább megfeleljen a vállalatok igényeinek.
A piaci szereplők felvetették, hogy a szakmatanulás még mindig nem elég népszerű a fiatalok körében, ezen segíthetne az életpálya modell bemutatása, az interaktív, élményalapú foglalkozások számának növelése - tájékoztatott a kamara.

A BKIK a Szakmázz! Egyesülettel nemrégiben megkötött stratégiai együttműködése is a szakmatanulás népszerűsítését, a pályaválasztás előtt állók megnyerését célozza. Elengedhetetlen emellett az oktatási infrastruktúra fejlesztése, a tanulók bemeneti kompetenciaszintjének emelése, vagy a tanulói mobilitás növelése, de felmerült az oktatók szakmai fejlesztése is - írják a közleményben.

A szakmatanulás még mindig nem elég népszerű a fiatalok körében, ezen segíthetne az életpálya modell bemutatása, élményalapú foglalkozások számának növelése

Fotó: 123rf.com

A fórumon résztvevők fontosnak tartották a duális képzőhelyek számának növelését is a képzés jelenlegi minőségének fenntartása, illetve fejlesztése mellett - közölte a kamara.

Csókay Ákos, a BKIK főtitkára a közleményben rámutatott arra, hogy a kamara kiemelten fontosnak tartja a szakmatanulás népszerűsítését, a duális képzés minőségének további javítását. A kamara vállalta, hogy a rendezvényen megfogalmazott javaslatokat továbbítja a jogalkotókhoz.