HR-trendek a turizmusban: A munkaerő megtartása az új toborzás

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. június 13. 10:18

A munka-szabadidő egyensúlyának felértékelődése nem kedvező, de a tavalyhoz képest csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a turizmusban – erről is beszélt Csaposs Noémi, az OHE elnöke egy múlt heti rendezvényen, ahol az atipikus foglalkoztatási formák erősítésének szükségességét hangsúlyozta.

A munkaerő tekintetében a Covid a turizmust sújtotta leginkább – kezdte előadását az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) egyéves fennállásának alkalmából rendezett szakmai konferencián.

A pandémia által elindított folyamatok jól ismertek: a fiatal, nyelveket beszélő szakembereket más ágazatok is felfedezték, sokan más szektorokba (irodai, logisztikai, egyéb szolgáltatói) igazoltak át és véglegesen elhagyták a szakmát. A szakképzetlen, fizikai munkaerő szintén felértékelődött.

Mindezzel párhuzamosan az új beruházások miatt rengeteg új álláshely jelent meg, igazi munkaerőpiaci boomnak lehettünk tanúi: 2022-ben 100 ezer nyitott munkahely volt Magyarországon.

 

Hol találjunk új munkaerőt?

A munkaerőpiaci elvárások között egyre fontosabbá válik a rugalmas és a hibrid munkavégzés lehetősége, a színvonalas irodai környezet kialakítása, a munka-magánélet egyensúlyának fontossága – sorolta az új trendeket a szakember. A cégek ugyan igyekeznek maguk is fejlődni, a munkaerőpiac alapvetően jelölt vezérelt (aki dolgozni akar, annak a lába elé piros szőnyeget kell lerakni), hatékonyságnövelésre, munkabér emelésre van szükség, de a nyitott pozíciók száma így is több és több is marad, mint a munkaerő.

A fiatalokban, a nyugdíjasokban és az atipikus foglalkoztatási formákban még van potenciál

Fotó: 123rf.com

Az elöregedő társadalom miatt több munkaerőre nem érdemes számítani, viszont kísérletet kell tenni a nyári szezonban jelentős támaszt jelentő diákok tartós elcsábítására és a nyugdíjas munkaerőben rejlő, kihasználatlan potenciál kiaknázására. A munkaerőszervezési kérdésekben legyünk rugalmasak, adjunk nagyobb teret a jelenleginél az atipikus és egyszerűsített foglalkoztatási formáknak – hangsúlyozta.

Amint rámutatott, a 25 éves fiatalok adómentessége motiváló, ugyanakkor frusztrációt okozhat. Előfordulhat, hogy az adómentességet élvező fiatal nettója magasabb tapasztalt kollégájánál, de a hazavitt kereset esetleges csökkenése sem motiváló a 25. év betöltése után.

Az ideális munkahely fejlődési- és karrierlehetőséget nyújt

Fotó: VIMOSZ

Tapasztalatuk szerint egy ideális munkahelyen biztonságos a környezet, vonzó a fizetés, ugyanakkor a jó vezető és a jó kollektíva is megtartó erő. A rugalmas munkaidő és home office lehetőség éppúgy előny, mint a fejlődési és karrierlehetőség, vagy az ösztönző feladatok.

Bíztató, hogy a munkaerőhiány tavalyi év második negyedévében mért csúcsa után az üres álláshelyek száma csökkent, a nyitott pozíciók száma tovább redukálódhat, de arra kell számítani, hogy a munkaerőhiány számos szektorban továbbra is velünk marad.

 

Motivációs lehetőségek

A megtartás az új toborzás! – hívta fel a figyelmet a szakember a meglévő dolgozókra való odafigyelés fontosságára. Kezelni kell az egyéni igényeke (például több szabadidő biztosításával), lehetőséget adni a részmunkaidőre, „kismama-műszakra", meg kell keresni az egyéb javadalmazási formákat. A fejlődési lehetőség és az átlátható karrier nyújtása a fiatalok számára különösen lényeges. Érdemes áldozni a vezetőfejlesztésre, a munkáltatói márka felépítésére, valamint a munkafolyamatok hatékonyabbá tételére is a digitalizációra támaszkodva.

Itt jöhet számításba a harmadik országbeli munkaerő foglalkoztatása. Az unión kívülről érkező munkavállalónak ma nagyjából a fele dolgozik a turizmus-vendéglátásban. Magyarországra legtöbben a Fülöp-szigetekről érkeznek, elsősorban szobaasszonyként, takarítóként, kiszolgálóként vállalnak munkát. Nehézség, hogy az elszállásolásukat meg kell oldani, ugyanakkor nyitottnak kell lenni a befogadásukra, nem elfelejtve, hogy ezért a munkaerőért globálisan versenyzünk. A kínai üzleti befektetői és menedzseri kör Magyarországra érkezésére szintén fel kell készülnünk.Ágazattól függetlenül nehéz munkaerőpiaci helyzetben vagyunk, ezért fiatalok, nyugdíjasok, harmadik országbéliek bevonását egyaránt szem előtt kell tartani – szögezte le a szakértő. A megoldás, hogy rugalmasan kell adaptálódni a változásokhoz.