Nem vásárolhatja fel a Booking.com a svéd online repülőjegy-értékesítő céget

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 27. 11:13

Megvétózta az Európai Bizottság az eTraveli tervezett felvásárlását a Booking.com által, arra hivatkozva, hogy az összefonódás tovább erősíteni a Booking dominanciáját az európai online utazási irodák (OTA) piacán. A döntést az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján hozták meg.

A döntést megelőző vizsgálat megerősítette, hogy a felvásárlás megerősítette volna a Booking erőfölényét az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás piacán, ahol a piaci részesedése jelenleg is 60 százalék feletti. Az Európai Bizottság célja, hogy megelőzze a monopólium kialakulását a piacon.

Nem vásárolhatja fel a Booking.com az eTravelit

Fotó: 123rf.com

 

Az eTraveli az egyik legnagyobb repülőjegyeket értékesítő online utazási iroda, többek között a Flight Network, a GoToGate és a Mytrip is céghez köthető.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a cég felvásárlása a Booking számára jelentős többletforgalmat generált volna a fogyasztókat a Booking platformjain tartva, elvégre a repülőjáratok esetében a leggyakoribb a szállásokkal való keresztértékesítés. A bizottság közel 15 ezer szállodát keresett meg, hogy visszajelzést kérjenek a tervezett felvásárlásról:

"Összességében a piaci szereplők aggódtak amiatt, hogy az ügylet megerősítené a Booking erőfölényét az online szálláshelyfoglalás piacán az európai térségben, csökkentené a versenyt, és növelné a szállodák és esetleg a fogyasztók árait is" – mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa

A Booking által javasolt intézkedések, mint hogy az oldal több utazási iroda szállodai ajánlatát is megmutassa a repülőjegyet foglalóknak, nem volt kellően átlátható és megkülönböztetéstől mentes az Európai Bizottság számára, valamint nehezen kivitelezhetőnek és nyomon követhetőnek tartották.

A felvásárlás az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már jóváhagyást nyert, így a Booking azt nyilatkozta, meg fogják támadni a vétót. Mindemellett 2028-ig meghosszabbították az ETravelivel kötött repülési megállapodást, hangsúlyozva, hogy az uniós döntés ellenére is eltökélten törekszenek a repülési üzletáguk bővítésére – írta meg a Reuters.

A Ryanair üdvözölte az Európai Bizottság döntését. Lapunkhoz eljutatott közleményük szerint a repülőjegyeket értékesítő online utazási irodák sokszor alacsony árakat kínálnak, majd jelentősen magasabb díjakat számolnak fel a poggyászfeladásért, helyfoglalásért és egyéb szolgáltatásokért.