Booking.com-botrány: törvénymódosítást javasol a Fidesz, két versenyhivatali vizsgálat is folyik

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 08. 10:46

A Fidesz-frakció törvénymódosítási javaslattal fog élni a Booking.com botránya miatt. A Gazdasági Versenyhivatal eközben áttekinti a teljes magyar online szállásfoglalási piac működését.

A hazai kis- és középvállalkozások érdekében a Fidesz frakción belül, valamint a különböző szervezetekkel is elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen jogszabály-módosításokra lehet szükség ahhoz, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, nemcsak a Booking.com-nál, hanem máshol sem – nyilatkozta Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője a Magyar Nemzetnek.

Vizsgálják, hogy az európai uniós jogi keretek között lehet-e szabályozni azt, hogy jelentős piaci részesedéssel cégek nem tartanak fenn ügyfélszolgálatot Magyarországon. Problémaként említette, hogy az általános szerződési feltételek (ÁSZF) egyoldalú kikötéseket tartalmaztak, amiktől a vállalkozók nem tudtak eltérni. „Vizsgáljuk, hogy legyen olyan állami szerv, ami az ilyen nagy cégek általános szerződési feltételeit validálja, és a hazai vállalkozók érdekeit felvállalva azt mondja, hogy torzító hatású feltételeket nem lehet megfogalmazni"– fogalmazott a Fidesz politikusa. Azt is górcső alá veszik, hogy létrehozhatnak-e a szálláshely-közvetítőknek az utazási irodákhoz hasonlóan egy kártalanítási alapot, ahová a vállalkozók a kárigényeikkel fordulhatnak.

A politikus információi szerint augusztus elején a Booking tartozása a hazai vállalkozások felé több tíz milliárd forintos lehetett, de augusztus végére a kormány és a törvényhozás határozott fellépésének köszönhetően a hazai vállalkozások 98-99 százaléka megkapta az elmaradt díjakat a Booking.com-tól. Mint jelezte, rendszerszinten már nincsen probléma, a fennálló ügyekben pedig tartanak a vizsgálatok.

 

A teljes magyar online szállásfoglalási piacot vizsgálja a GVH

Két eljárásban is vizsgálja a Booking.com hazai tevékenységét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – tudta meg a Világgazdaság a hatóság elnökétől. Rigó Csaba Balázs közölte: a GVH áttekinti a teljes magyar online szállásfoglalási piacot, az ősszel biztosan lezáruló elemzésben a piac torzulására, az esetleges hátrányos megkülönböztetésre vagy erőfölényes visszaélésekre utaló jeleket keresnek. A Booking.commal szemben eközben külön eljárás is zajlik: egy korábbi – fogyasztóvédelmi tárgyú – közigazgatási végzés betartását ellenőrzik.

A teljes magyar online szállásfoglalási piacot áttekinti a GVH

Fotó: 123rf.com

Mint a Turizmus.com is megírta, a GVH szerdán rajtaütésszerű vizsgálatot tartott a világcég magyarországi irodájánál. Ennek kapcsán a Vg.hu-nak Rigó Csaba Balázs most elmondta: nem csak ott jelentek meg és nem csak szerdán voltak helyszíni akciók. „Két nap alatt az online szálláshely-foglalási piac minden főbb hazai szereplőjénél jártunk, mégpedig előzetes bejelentés nélkül, s adatokat gyűjtöttünk, amelyeket a gyorsított ágazati vizsgálatunkban használunk fel."

„A gyorsított ágazati vizsgálat 30 napig tart, amit indokolt esetben kétszer 30 nappal hosszabbítható. Ilyen rövid határidők mellett nemigen fér bele a hosszas levelezés, különösen egy holland vállalattal" – indokolta az elnök, hogy miért választották a titkos rajtaütés eszközét.A gyorsított ágazati vizsgálattal a hatóság lényegében piaci körképet, elemzést készít. Ha rendszerszintű ágazati problémát tár fel a vizsgálat, a GVH jelezheti azt a jogalkotónak, akár jogszabálymódosítást javasolva, amennyiben pedig egy konkrét vállalkozás működése körül merül fel kétely, a versenyhatóság már az adott cég ellen indíthat versenyfelügyeleti eljárást.

A magyar versenyhatóság 2020-ban gigabüntetést, 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com üzemeltetőjére, mégpedig agresszív értékesítési módszerek, megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt. Ez ügyben jelenleg egy úgynevezett utóvizsgálatot folytat a GVH, azt vizsgálják, hogy a cég eleget tett-e korábbi határozatnak és felhagyott-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataival.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a nemzetközi szállásközvetítő oldal egy informatikai átállásra hivatkozva júliusban többheti elmaradásba került a szállásdíjak kifizetésével, ami túlnyomó részt a magánszálláshelyeket sújtotta. A tartozások felmérésére a Magyar Turisztikai Ügynökség kérdőíves felmérést indított a  Nemzeti Adatszolgáltató Központban szereplő szálláshelyek körében, aminek eredményét ebben a cikkben adtuk közre.