Drágulhatnak a nyári utazások az árfolyamsokk után

Forrás: turizmus.com

 2015. január 15. 22:21

Akár 15-20 százalékkal is drágulhatnak a nyári külföldi utazások a svájci frank árfolyamgátjának eltörlése nyomán, ha nem változik a helyzet – nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke.

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamára 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as „tűréshatárt". A váratlan intézkedés megrendítette a nemzetközi piacokat, elemzők szerint komoly következményei lesznek a svájci jegybank döntésének.

Napközben rövid időre a történelminek számító 430 forintra emelkedett a svájci valuta árfolyama, de az első sokk után némileg megnyugodott a forint piaca. Este hét órakor 311,80 forinton jegyezték a svájci frankot, ami a forint 17 százalékos gyengülésének felel meg a kora reggeli árfolyamához képest.

A sokk hatására az euró árfolyama is történelmi magasságba kúszott, napközben meghaladta a 327 forintos szintet is. Este hét órakor az euró jegyzése 322,69 forinton állt. A forint reggel óta így közel egy százalékkal gyengült az euróval szemben.

Az árfolyammozgások miatt áremelkedésre lehet számítani az utazási irodáknál, hiszen nekik a külföldi szolgáltatások nagy részéért euróban kell fizetniük. „Ha nem változik a helyzet, akár 15-20 százalékkal is drágulhatnak a nyári külföldi utazások" – nyilatkozta a Kossuth Rádió hírműsorának a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke. Molnár Judit rámutatott: azok az utasok járnak jól, akik előre befizettek szervezett utazásra. Az áremelkedést az utasok valamelyest kompenzálhatják azzal, ha kihasználják az irodák nyújtotta előfoglalási kedvezményt, ami általában 10-12 százalék, de akár a 15 százalékot is elérheti, ezt mindenképpen érdemes igénybe venni – hangsúlyozta a Krónikának.