Elfogadták az adócsomagot, a cafetériában nem jön jelentős változás

Forrás: hvg.hu

 2014. november 18. 20:38

A parlament 128 igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyta jóvá a tervezetet, mely alapjaiban nem változtat az adórendszeren.

Az adórendszer alapjai – fogyasztás irányába eltolódó terhek, különadók, családi adókedvezmény, egykulcsos személyi jövedelemadó, EU-rekordnak számító 27 százalékos áfakulcs, kétkulcsos nyereségadó – változatlanok maradtak. A kormány több ötlettől azonban visszatáncolt, emellett viszont pluszterhek is a képbe kerültek – írta a hvg.hu.

A munkáltatók és munkavállalók egybehangzó felháborodása elsodorta a nem pénzbeli juttatások (cafeteria) munkáltatói, kifizetői adó- és eho-kötelezettségének növelését célzó ötlet nagy részét, de azért akadt még nadrágszíjat húzó rész.

A rendelkezések értelmében évi 500 ezer forint helyett 450 ezer forintig lehet a kedvezményes, 35,7 százalékos közteherrel letudni a béren kívüli juttatások utáni adó- és járulékfizetési kötelezettséget. (Ez a cégeket terheli.) De 200 ezer forint felett csak SZÉP-kártyán adható a juttatás. 450 ezer felett jön be a magasabb, 51,17 százalékos teher.