Elképzelések már vannak a Normafa fejlesztésére

Forrás: Index

 2014. február 06. 18:30

Szeptemberben szavazta meg az Országgyűlés a Normafa területének fejlesztéséről szóló törvényt, amely a XII. kerületi önkormányzatnak adta át a Hegyvidék tetején lévő közel 350 hektár kiterjedésű erdős, parkos terület vagyonkezelését.

A most alapított Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény feladata lesz, hogy koordinálja az előkészítési munkákat, és gondozza az érintett területen levő hamarosan vagyonkezelésbe átvett ingatlanokat. A cégnek együtt kell működnie az önkormányzati szakirodákkal is.

Folynak a vagyonkezelési feladatok átvételének egyeztetései a Magyar Államot képviselő MNV Zrt.-vel és az NFA-val, és néhány hónap múlva véget ér a Natura 2000 hatásvizsgálat, amely meghatározza azokat a paramétereket, amelyek alapján a park rehabilitációjának tervezését el lehet majd kezdeni.

 

A részletes környezetvédelmi vizsgálatsorozatot egy átfogó megvalósíthatósági tanulmány követi majd, az itt megfogalmazott fejlesztési javaslatokkal kapcsolatban pedig a kerület lakói helyi népszavazáson mondhatják el véleményüket várhatóan az év második felében. Zajlanak továbbá azok az egyeztetések és konzultációk, amelyek során a terület fejlesztésével kapcsolatos különböző igényeket méri fel az önkormányzat. Az egyeztetések során elmondhatják véleményüket a sízők, a kerékpározók, a futók, a nagycsaládosok, a fogyatékkal élők, a természetvédők és természetesen a kerületi lakosok is.

Hegyvidék Önkormányzata az államtól 620 millió forintot kap a 2014-es év előkészítő feladataira. A pénzt természetvédelmi vizsgálatokra, környezetvédelmi hatásvizsgálatokra, megvalósíthatósági tanulmányra, előkészítő munkákra, szabályozásra, vagyonkezeléshez kapcsolódó feladatokra, erdészeti feladatok ellátására, tájépítészeti pályázatra és futó, természetjáró események rendezésére tervezik felhasználni.

Külön hangsúlyt kap majd a területen a közbiztonság javítása, és még ebben az évben tervezik az Anna réti és a Libegő felső végállomásánál levő játszóterek teljes felújítását, valamint ezeken a helyeken WC-k létesítését. Az új önkormányzati intézmény 26 millió forintból működik idén, vezetésére pályázatot ír ki az önkormányzat.