Felgyorsul a nemzeti lovasprogram végrehajtása

 2013. július 03. 14:16

A kormány döntött a korábban elfogadott Kincsem Nemzeti Lovasprogram végrehajtásáról és annak legfontosabb elemeiről, aminek következtében felgyorsul a program végrehajtása - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálon.

A kormany.hu szerint szeptembertől elindul a nemzeti lovaskultúra oktatása. A kormány felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a vidékfejlesztési minisztert, hogy tegyenek közös előterjesztést e tantárgy bevezetésének módjáról, illetve a megvalósításhoz szükséges források előteremtéséről.
Folytatódik a nemzeti lovastúra hálózat feltárása és az informatikai háttér fejlesztése is. A kormány ehhez is rendelt - nem részletezett - feladatokat és pénzeszközöket is.
A kiemelt lovas sportesemények - mint a Díjugrató Lovas Világkupa, a decemberi budapesti OTP Lovas Világkupa és a Nemzeti Vágta - kormányzati támogatása szintén megvalósul ebben az évben - idézi a kormany.hu a témával korábban foglalkozó Horváth László volt miniszterelnöki megbízottat.
Megkezdődik a Nemzeti Lovarda felújítása is, az ezzel kapcsolatos fejlesztési koncepció előterjesztését ugyancsak meghatározta a kormány. A Magyar Lovassport Szövetséggel a közeljövőben stratégiai megállapodás kötnek a lovas- és lókiképzés hatékonysága érdekében.
Még az idén szervezetileg összevonják a nemzeti tulajdonban lévő méneseket. Így Szilvásvárad mellett a korábban a Magyar Fejlesztési Bank irányítása alatt lévő bábolnai és mezőhegyesi ménesek egységesen a vidékfejlesztési tárca szervezeti és szakmai irányítása alá kerülnek - olvasható a kormányzati hírportálon.