Hivatalosan is nyitva az Életkert

Forrás: turizmus.com

 2015. június 06. 13:01

A világkiállításhoz kapcsolódóan Milánóban tartotta éves közgyűlését a közétkeztetők európai szövetsége, a Food Service Europe, s így Böröcz Lajosnak, a VIMOSZ főtitkárának módja volt a pavilonokat is megnézni.

A közgyűlés kapcsán a világkiállításról küldött szubjektív tudósításából (megjelent a www.vendeglatasmagazin.hu oldalon) kiderült, hogy sajnálatosan kis teret kaptak a magyar pavilonban éttermét üzemeltető szakemberek. Ráadásul a magyar étterem nem is a pavilon bejáratánál kapott helyet – ellentétben a legtöbb nemzeti pavilonnal -, hanem az épület emeletén.

 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára tudósított arról is, hogy az Európai Unió pavilonjából megtudhatjuk: a mi pogácsánkon kívül a bolgároknak is van pogachaja, a szlovák pavilon előtt pedig Andy süti a kürtőskalácsot. És míg a magyar pavilonban csak egy kis étterem kapott helyet, addig például az USA az Expo hat hónapja alatt 49 sztárséfjét szerepelteti  „kulináris álomcsapat” néven az ország vendéglátásának nemzetközi népszerűsítése érdekében.

Időközben megérkezett az Életkertnek elnevezett magyar pavilon szóvivőjétől is a hivatalos sajtóanyag, a június 5-i megnyitóról. A közlemény szerint Magyarország „ elsődleges célja megmutatni mindazt a szellemi örökséget és hagyományt, azt a saját identitást is megőrző egyediséget, amely az országot a modern, közös Európa részévé teszi” – mondta megnyitó beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.  Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ezt kiegészítve beszédében elsősorban a többfunkciós mezőgazdaságra, a környezet- és tájgazdálkodás fontosságára hívta fel a figyelmet.

 

A közlemény beszámol arról is, hogy a „megnyitó ünnepség egyik kiemelkedő eseménye a Zsolnay-kút leleplezése volt, melynek különleges, eozinos mázú kerámiáját a magyar csúcsteljesítmény egyik képviselőjeként tartják számon a világban.  A kút egy hónapig lesz megtekinthető a magyar pavilonban, mely időszak alatt a látogatók Magyarország legkiválóbb ásványvizeit kóstolhatják meg és kaphatnak ízelítőt mindabból a felbecsülhetetlen értékű vízkincsből, mellyel az ország rendelkezik.

A megnyitó alkalmával mutatták be ismét azt a Zsolnay vázát is, amely az 1906-os Milánói Világkiállításon csodával határos módon maradt épen, egyedüliként az akkor leégett pavilon berendezési tárgyai közül. Kalandos és rejtélyes útja után ismét megérkezett Milánóba, ahol újra kiállításra kerül a magyar pavilonban. Az ünnepséget Bogányi Gergely és Érdi Tamás zongoraművészek koncertje zárta.”

A magyar pavilonban, az „elkövetkező hetekben … népzenei, néptánc, és világzenei bemutatók, vásárok és játszóház lesz a pavilonban, emellett megtekinthető a Magyar Fotográfusok Háza fiatal fotográfusainak, illetve Orosz István grafikus művész kiállítása, de fellépnek majd a Virtuózok program zenészei is. A Bogányi zongorán pedig folyamatosan, több alkalommal tartanak zenei programokat olasz és magyar zeneakadémisták közreműködésével. Június emellett a víz hónapja is lesz a magyar pavilonban, melynek alkalmából az érdeklődők a kifejezetten emiatt kiérkező Zsolnay kút mellett megismerkedhetnek Magyarország fürdővizeivel mind kiállítás, mind pedig egy különleges interaktív installáció segítségével.”

Kövesse a Vendéglátás magazint a Facebookon is, itt: https://www.facebook.com/vendeglatas.magazin