Húsz százalékkal nőttek a szálláshelyek bevételei júliusban

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 10. 18:26

Folytatódik a turisztikai ágazat eredményének jelentős bővülése, az erős évkezdés és a kimagasló júniusi adatok után az év második nyári hónapjának szálláshely-adatai is derűlátásra adnak okot, mivel az előző évet messze felülmúló eredményt mutatnak.

Szintén kedvező fejlemény, hogy júliusban a vendégforgalom az ország valamennyi turisztikai régiójában növekedett.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 9,5%-kal bővült 2015 júliusában, a szálláshelyek bruttó szállásdíjbevétele  pedig 19,9%-kal emelkedett. A kedvező adatokon belül a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 12, a belföldi vendégeké 7,5%-kal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

 

A külföldi vendégforgalom alakulására jellemző, hogy a hat legjelentősebb küldő ország mindegyikéből két számjegyű ütemben nőtt a kereslet, külön örvendetes a német vendégforgalom 15,7%-os bővülése. Mindez 1 millió 755 ezer külföldi vendégéjszakát jelentett júliusban. Legdinamikusabban az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból gyarapodott a vendégéjszakák száma (28, illetve 23%-kal), továbbá a lengyel, a holland, a német és a cseh turisták vendégforgalma is 15–18% közötti ütemben emelkedett, ami ellensúlyozta az orosz vendégforgalom 17%-os csökkenését.

Az összességében igen kedvező fejlemény a szállodák szobakihasználtságában is megmutatkozott, ami átlagosan 4,7 százalékponttal, 66,7%-ra nőtt, sőt mivel a szállodai átlagárak is emelkedtek a tavaly ugyanekkorihoz képest, a piaci teljesítményüket jól kifejező mutató, a RevPAR is számottevően javult. A szállásdíj-bevétel (27,5 Mrd Ft) 19,9%-kal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A szálláshelyek kiugró eredményéhez a belföldi vendégek számának 12%-os (760 ezer), az általuk eltöltött éjszakák (2 millió 189 ezer) 7,5%-os bővülése is érdemben hozzájárult. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel pedig 18,6%-kal nőtt tavalyhoz képest. A hazai vendégek július folyamán a 2249 kereskedelmi szálláshelyi elfogadóhelyen 9,3%-kal magasabb értékben, mintegy 3,058 milliárd Ft-ot kötöttek SZÉP Kártyáikról.

Az első hét hónap számai is remekül alakultak: január-júliusban 5,79 millió vendég 14,4 millió éjszakát töltött a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégszám 8,9%-kal, a vendégéjszaka-szám 6,7%-kal haladta meg a tavalyi értéket. A vendégek a magas bázishoz képest is a tavalyinál közel 13%-kal többet, 115,8 milliárd forint szállásdíjat költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az első hét hónapban. A SZÉP-kártya felhasználás 3,9%-kal nőtt, a vendégek január-júliusban összesen 9,9 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.