Indul a fesztiválszezon

Forrás: turizmus.com

 2015. március 24. 20:50

Az évtizedes hagyományoktól eltérően idén áprilisban kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely 17 napon keresztül 43 helyszínen, több mint 170 programmal várja az érdeklődőket, Európa nyüzsgő kulturális központjává varázsolva a magyar fővárost.

A tavaly megújult struktúrában megvalósított fesztivál a Müpa, a BFTK és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában idén is sokszínű programkínálatot vonultat föl április 10–26. között: a klasszikus nagyzenekari és kamarazenei koncertek mellett számos opera-, jazz-, világzenei, crossover, tánc- és színházi produkció, képzőművészeti és szabadtéri program közül válogathatnak a látogatók – hangzott el a fesztivál március 24-i sajtótájékoztatóján a Művészetek Palotája Üvegtermében.

A sorrendben 35. fesztivál idén is világsztárokat lát vendégül a hazai zenei élet kiválóságaival olyan rangos kulturális helyszíneken, mint a Müpa, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Bálna Budapest, a Pesti Vigadó, A38 Hajó, a Nemzeti Színház, vagy a Trafó, de városszerte várhatók – az úgynevezett piros kockás helyszíneken – rögtönzött előadások, performanszok, napról-napra új meglepetések az utca emberének is.

Különleges produkciókból, világpremierből, magyarországi bemutatóból sem lesz hiány: a kontinensen például először lesz látható az Alice Csodaországban című kamaradarab. Kiemelt figyelmet szentelnek Liszt Ferenc művészetének: egyedülálló crossover produkcióban lesz hallható Paolo Miccichè DanteXperience című előadása a 750 éve született Dante Alighieri Isteni színjátékának és Liszt monumentális Dante-szimfóniájának különleges összeházasításával. De idén az olasz kultúra és az olasz művészek is fókuszba kerülnek: az ünnepelt Verdi-bariton, Leo Nucci egy Verdi-áriaesttel érkezik, honfitársa, Mario Brunello Haydn művei mellett egy különleges csemegét, Nino Rota gordonkára írt darabját is műsorra tűzi. A világ legrégebbi működő operaháza, a nápolyi Teatro di San Carlo pedig Verdi művével, a Luisa Millerrel készül, melynek premierje a fesztiválon lesz látható.

A zenei programok mellett számos kiállítás várja a látogatókat. Az Oscar-díjas magyar operatőr, Zsigmond Vilmos fotóiból válogatva tiszteleg az idén 85. születésnapját ünneplő alkotó életműve előtt a Ludwig Múzeum. A Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum fesztiválon nyíló tárlatai Erdély kulturális hagyatékát mutatják be, míg a Mátyás-templom és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása a nagy múltra visszatekintő egyházi műemlék történelmébe ad betekintést.

A BTF-et idén a korábbiaknál később, áprilisban rendezik meg, részben azért, hogy a fesztivál kapcsolódni tudjon Prága és Bécs hasonló fesztiváljaihoz, másrészt pedig – ahogy Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese is hangsúlyozta – az áprilisi nyitás jóval szerencsésebb, s az előzetes felméréseik szerint nagyobb számú külföldi látogatót vonz.

A fesztivál nemzetközi pozicionálásban és külföldi kommunikációjában a Magyar Turizmus Zrt. aktívan közreműködik, feladatuk egy része, külföldi kampányok már lezárultak, a fesztivál ideje alatt 30-50 fős nemzetközi sajtócsoportot látnak vendégül Budapesten.

A programokról részletesen tájékozódhat a www.btf.hu honlapon.