Már lehet csatlakozni az Etikus Repohár kezdeményezéshez

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. július 07. 14:18

A repohárrendszer egységes és valóban fenntartható átalakítására dolgozott ki javaslatot a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Július 7-én közös sajtótájékoztatón mutatták be az Etikus Repohár értékközösséget.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület tavaly augusztusban közösen hívta fel a figyelmet a repohárral kapcsolatos visszásságokra. Egyben célul tűzték egy olyan piaci önszabályozó rendszer kidolgozását, amely elősegíti, hogy a vendégek – a tokenes gyakorlat helyett – pénzért válthassák vissza a többször használatos műanyag poharakat.

A repohárrendszer visszásságaival a Turizmus.com is többször foglalkozott. A repohár bevezetése nagyjából egy évtizeddel ezelőtt az egyik legnépszerűbb zöld újítás volt az egyszer használatos műanyagok visszaszorításában, hiszen az újratölthető poharak széles körű használata jelentősen csökkentheti a környezetszennyezést.

Ugyanakkor mára a poharak visszaváltásának feltételei számos vendéglátó- és szórakozóhelyeken megváltoztak. Gyakori, hogy a szórakozóhelyek a betéti díj helyett tokent adnak vissza, amelyet azonban később nem használhatnak fel bárhol a fogyasztók, így a poharakat jobb esetben hazaviszik,rosszabb esetben a szemétbe dobják, ami teljes egészében ellentétes a repohárrendszer eredeti céljaival. Érthető, hogy a tokenes rendszer bevezetése óta a repoharazás nem a környezetterhelés csökkentésével, hanem a lehúzással lett egyenértékű.

Ezen kíván változtatni a BKIK által 2022 szeptemberében összehívott Repohár munkacsoport, amely az iparági szereplőkkel történt több hónapos egyeztetést követően idén májusban adta ki ajánláscsomagját a repoharak – felhasználói igényeknek megfelelő – piaci önszabályozására.

Csókay Ákos, a BKIK főtitkára elmondta, hogy a kamara által tavaly év végén, 4500 fogyasztó megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók zöme átlátható, a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó repohárrendszert szeretne, amelyben a lehető legtöbb helyen tudják pénzre visszaváltani a poharukat.

Ennek megfelelően egy olyan valóban fenntartható és átlátható rendszer bevezetését javasolják, amely a fogyasztói elvárásoknak és a vendéglátó- és szórakoztatóipari szektornak is megfelel.

repohar

A fotón balról jobbra: Dominus Ákos, az Etikus Repohár ötletgazdája, Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke, Csókay Ákos, a BKIK főtitkára

Fotó: Szerdahelyi Krisztina / Turizmus.com

Dominus Ákos, a Sziget Fesztivál fenntarthatósági menedzsere javaslatára, a BKIK koordinálásával indították el az Etikus Repohár platformot, amely azokat a szolgáltatókat tömöríti, akik elkötelezettek az ingyenes vagy pénzre visszaváltható, mosható műanyag poharak használatáért. Honlapjukon arra biztatják a szolgáltatókat, hogy csatlakozzanak ehhez az értékközösséghez, és használják a védjegyét.

Csókay Ákos elmondta, hogy a platform külön kezeli az állandóan vagy szezonálisan üzemelő, kisebb vendégszámot kiszolgáló egységeket és a nagy tömegeket megmozgató fesztiválokat és egyéb tömeges rendezvényeket.

Az Etikus Repohár kezdeményezés támogatói szerint a vendéglátóhelyeken – ide tartoznak például az éttermek, a büfék, sörözők, illetve a nappal étteremként vagy bárként, este azonban bulihelyszínként működő szórakozóhelyek – nem indokolt, hogy a pohár letéti díját visszatartsák vagy tokent adjanak érte, tehát az ilyen típusú szolgáltatóknak azt javasolják, hogy fogyasztás után fizessék vissza a pohár letéti díját.A munkacsoport javaslata szerint ugyanakkor nem reális, hogy a szezonális fesztiválokon, sporteseményeken, koncerteken vagy egyéb nagy tömeget megmozgató rendezvényeken ugyanígy kezeljék az esetenként tíz- vagy százezres nagyságrendű műanyag poharat, mert azokat jellemzően külön helyszínen tisztítják, ami jelentős költséggel jár.

Ezért az Etikus Repohár értékközösség tagjai elfogadhatónak tartják, ha az ilyen rendezvényeken jelenleg nem térítik vissza teljes egészében a repohár díját. Ezzel együtt elvárásként fogalmazzák meg, hogy a szervezők begyűjtsék a feleslegessé váló poharakat, illetve ha azok használati díját mégis legalább részben visszatérítik, akkor a vendégek a helyszínen felajánlhassák az összeget jótékony célokra.Az Etikus Repohár értékközösséghez az elsők között csatlakozott a sajtótájékoztatónak helyet adó Budapest Garden, a Mastercard és a Sziget Fesztivál.

Dominus Ákos elmondta, hogy a Sziget Fesztiválon idén már visszatérítik a repoharak használati díjának 50 százalékát (a rendszerhasználati költségek levonása után 400 forintot kapnak vissza a fogyasztók), vagy a vendégek felajánlhatják ezt az összeget a cég által évek óta támogatott Superar gyermekkórusnak.