Kína turisztikai találkozót tart Budapesten a régió országaival

Forrás: MTI

 2014. május 13. 20:38

Május végén Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa (KKE) 16 országa turisztikai találkozót tart Magyarországon - közölte Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára Pekingben az MTI-vel.

Elmondta, a turisztikai eseményt Pekingben a nemzeti koordinátorok harmadik találkozóján a felek közötti együttműködés idei kiemelt rendezvényei közé sorolták.

A helyettes államtitkár kifejtette: a kétnapos kiemelt budapesti eseményre már 15 térségbeli ország jelezte részvételét, Kínából miniszteri szintű delegációt várnak. Emlékeztetett arra, hogy Kína és Magyarország olyan megállapodást kötött, amellyel Magyarország kapta a térséget felölelő turisztikai szövetség létrehozásának lehetőségét.

Közölte, arra számítanak, hogy Magyarország a turisztikai területén domináns szerephez jut, s rövid időn belül ismét lesz közvetlen légi járat a két ország között. Hozzátette: a kínai turisták és a vendégéjszakák száma az elmúlt hat évben megháromszorozódott Magyarországon és ezzel a régió országai között a második helyen áll.

Ódor Bálint felidézte: a koordinátorok találkozóján résztvevő kínai külügyminiszter, Vang Ji beszédében külön is kiemelte a Belgrád-Budapest vasútvonal kínai közreműködéssel történő korszerűsítését. Erről Orbán Viktor miniszterelnök, Li Ko-csiang kínai és Ivica Dacic szerb kormányfő állapodott meg a tavaly novemberi bukaresti KKE-Kína csúcstalálkozón. A részletekről - mint mondta - még folynak az egyeztetések.

A helyettes államtitkár a találkozón elhangzott felszólalásában is kitért a hármas projektre, jelezvén, hogy Magyarország szeretné, ha hamarosan miniszteri szinten is döntések születnek a kérdésben. Egyebek mellett kifejtette azt is, Magyarország reméli, hogy a kínai fél által felajánlott 10 milliárd dolláros hitelkeret gyakorlati felhasználásának részleteiről, jogi és egyéb feltételeiről mielőbb megállapodás születik. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország, mint a Kína-KKE befektetési alap részese, kész az alap működtetését szolgáló további tárgyalásokra.

A pekingi koordinátori egyeztetésen elsősorban az eddigi eredményeket vették sorra és az idei fontosabb eseményeket tervezték meg. Ezek között lesz a júniusi Ningpo városban tartandó kereskedelmi, gazdasági együttműködés részleteit napirendjére tűző esemény, vagy a mezőgazdasági szövetség működését megalapozó találkozó, amelynek Bulgária ad majd otthont.

A koordinátorok Pekingben elindították a Kína-KKE együttműködés hivatalos weboldalát is.