Kipróbáltuk, milyen a vasárnapi brunch a The Ritz-Carltonban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 23. 18:08

Az időtlen elegancia és a modern hedonizmus találkozik az Erzsébet téri luxusszálloda közelmúltban útjára indított Sunday Brunch-án, amely azzal emelkedik ki a város hasonló szolgáltatásai közül, hogy hangsúlyosan jelennek meg a tenger gyümölcsei kínálatában.

A brunch különlegessége már a meghívóból kiderült, de a helyszínen azt is megtudjuk, hogy a fókuszpont nem véletlen, tükrözi a The Ritz-Carlton, Budapest megújult gasztronómiai koncepcióját, melynek eredménye a szálloda Ottimo névre keresztelt olasz étterme.

A vasárnaponként 12.30 és 15 óra között elérhető Sunday Brunch helyszíne a lobby közepén található, időtlen eleganciát sugárzó Kupola Lounge: a fejünk felett gyönyörű ólomüveg kupola és hatalmas kristálycsillár, a falakon a régi Budapest képei, múltidéző reklámplakátok vonják magukra figyelmünket. De így sem tudunk szabadulni attól a pikáns gondolattól, hogy mielőtt luxusszállodává alakították, az egykori biztosítótársaság épületéből lett rendőrpalota működött e falak között...

A vasárnapi brunch helyszíne a Kupola Lounge

Fotó: turizmus.com

A hangulatot már a bejáratnál megalapozzák: egy pohár jéghideg proseccóval fogadnak, majd kísérnek az asztalunkhoz, ahol kinyomtatva vár ránk az itallap és a rendelhető fogások listája. Egy háromtagú zenekar szolgáltat fáradhatatlanul kellemes és diszkrét háttérzenét, régi sanzonok, kuplék, musical, jazz és cigányzene is fel-felcsendül a következő órákban.

A megkésett reggeli és a korai ebéd határmezsgyéjén kibontakozó vasárnapi brunch műfajának megfelelően az étlapon olyan klasszikus reggeli ételek is szerepelnek, mint a Benedict-tojás hollandi mártással, a francia toast karamellizált banánnal és bogyós gyümölcsökkel, vagy az amerikai palacsinta és a gofri.

Szem-szájnak ingere

Fotó: Ajkai Dávid

A büféasztalról mindenki szabadon összeállíthatja kedvenc salátakompozícióját, a friss és grillezett zöldségek mellett hideg előételek, füstölt és pácolt tengeri halak, felvágottak, sajtok és kenőkék kelletik magukat, melyekhez többek között igazi olasz, vékony, roppanós lepénykenyeret kínálnak. Feltétlenül meg kell kóstolni a szicíliai hallevest, amely látványra kevésbé, ám fűszerezésében eltér a magyar halászlétől. Az asztalunknál eközben előételként felszolgálnak egy kétszemélyes tenger gyümölcsei tálat: jégen érkezik a friss osztriga, kétféle kagyló és egész rák tengeri spárga kíséretében.

Igazi ínyencség a tenger gyümölcsei tál

Fotó: Ajkai Dávid

A meleg főételeket szervírozzák az asztalokhoz, miközben a készséges felszolgálók gondosan ügyelnek arra is, hogy a poharunk soha ne maradjon üresen. Az a la carte rendelhető fogások között kelleti magát többek között a párolt bárány kuszkusszal, grillezett polip fokhagymás majonézzel és paradicsom salsával, kérges lazac sáfrányos rizottóval és spárgával.

A mi egyik választásunk a sült Wagyu marhaszegyre esik, amit pirított gyökérzöldséggel tálalnak: a kockára formázott hús olyan porhanyós, hogy szinte szétomlik az ember szájában.

A sült Wagyu marhaszegy tökéletesen porhanyós és szaftos

Fotó: turizmus.com

Kérünk egy szarvasgombás conchiglionit is, ami nem más, mint krémesre olvadt ricotta sajttal töltött kagylótészta, ezt tálalás előtt parmezánnal megszórva sütik meg, így szinte sisteregve érkezik a mázas cserépedényben. Mindkettő pompás ízélmény! Az adagok nem túl nagyok, így akár két főételt is el tud fogyasztani az, aki több fogást szeretne kipróbálni.

Munkatársunk, Fucskó Hajnalka Mázás István cukrászséffel szemrevételezte a pizzakínálatot is

Fotó: turizmus.com

De mi azt ajánljuk: érdemes helyet hagyni a desszertnek is! Mázás István, a szálloda cukrászmestere ugyanis olyan ellenállhatatlan, látványos édességkreációkat alkotott, hogy mindenbe szeretnénk belekóstolni. A franciás stílusú tarte-ok (nagyon finom a szicíliai citromos) viszik a prímet, de pohárdesszerteket (ebben a formában jelenik meg a tiramisu) és klasszikus süteményeket (mint a fekete erdő torta) is kóstolhatunk újszerű, kreatív köntösbe bújtatva.

A szálloda cukrászmestere ellenállhatatlan édességkreációkat alkotott

Fotó: Ajkai Dávid

A vasárnapi brunch végére eltölt bennünket a hedonista életérzés, pedig lehetetlenség végigenni a teljes étel- és desszertkínálatot. Ami kimaradt, azért viszont alkalomadtán érdemes visszatérni a szálloda utcafrontra nyíló olasz éttermébe.