A piaci igényeket kiszolgáló oktatásban hisz a VIK új igazgatója - podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 13. 11:13

Közelítené egymáshoz a szakmát és iskolát Kis Zoltán, a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium új igazgatója. A szakemberrel Érczfalvi András beszélgetett a Trend FM-en.

Az intézményvezető az előre tanulásban hisz és elhivatott az oktatás tekintetében. Mindez a beszélgetés elején kiderült Kis Zoltánról, aki hosszú éveken keresztül a vendéglátásban dolgozott és az oktatásban is a piaci igények jobb kiszolgálására törekszik. A szakember kinevezéséről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

„A szakképzés egyszerre van tele izgalmas lehetőséggel és némi nehézséggel" – fogalmazott a műsorban, utalva a 2020-től teljesen átformált, elsősorban a gazdálkodói igényeket kiszolgáló oktatási rendszerre, hiszen az elvárások tiszták, az oktatási intézményeknek az új feladatra való felkészítése viszont menet közben zajlik.

Mint mondta, a szakképzésben óriási a szabadság, az iskolák és képző helyek maguk alakíthatják ki a saját képzési programjukat, az évtizedeken át bevett struktúrát azonban nehéz átfordítani az új módszertanokra és a projektalapú oktatásra.

A műsorból kiderül, milyen problémákat észlelnek a duális képzőhelyek az ágazati alapozó képzést elvégző diákoknál, szóba kerül munkahelyi szocializáció elmaradása, melynek hiányát a jövőben az iskola szeretné orvosolni. Kis Zoltán bizakodó, hiszen kollégái, a munkahelyek és a diákok részéről is elhivatottságot tapasztal, és külföldi tapasztalattal is rendelkezik egy oktatási intézmény működtetésére. A tapasztalata is megvan, hiszen korábban egy ágazati képzőközpont ügyvezetőjeként tevékenykedett, most pedig iskolán belülről igyekszik hatni a korábban megismert folyamatra.

Céljaival kapcsolatban kiemelte, a VIK iskola jó eredményeket tud felmutatni és erős általános képzést nyújt, ezért igazgatóként a szakmaiság további erősítésére, értékelhető ágazati tudás átadására törekszik. Fontos, hogy a végzős hallgatók a technikusi képzés lezárását követően azonnal el tudjanak kezdeni dolgozni, ugyanakkor olyan képzésről álmodik, ami nem csak a munka világába, de a felsőoktatásba való belépést is segíti. Szoros kapcsolatot ápol a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, okleveles technikusi képzésben szeretne nagyobb szerepet vállalni.

A műsort, melyben az iskola népszerűségéről és a túljelentkezés mértékéről is szó esett, itt lehet meghallgatni: