Jelentősen megugrott a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezők száma

Szerző: Pintér Tünde - Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. július 31. 14:26

Idén volt a legmagasabb a felsőoktatásba jelentkezők száma az elmúlt 12 évben. A turizmus-vendéglátás szakra, melyet 17 egyetem hirdette meg valamilyen formában, összesen 4287-en jelentkeztek, jóval többen, mint 2021-ben vagy 2022-ben.

A felvi.hu adatai alapján közel 126,5 ezren nyújtottak be érvényes jelentkezést a 2023. szeptemberben induló képzésekre, közülük majdnem 95 ezren (94 785) nyertek felvételt a felsőoktatási intézményekbe. A felsőoktatásban tovább tanuló diákok száma közel 30 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, ami az elmúlt 10 év legjobb száma.

A felsőoktatásba jelentkezők és a felvettek számának alakulása

Fotó: MTI

A jelentkezők 69 százaléka alapképzést jelölt meg első helyen, osztatlan képzést 10 százalékuk, felsőoktatási szakképzést 4 százalékuk, mesterképzést pedig 17 százalékuk választott.

 

Fény az alagút végén?

A turizmus-vendéglátás szakot 17 egyetem hirdette meg valamilyen formában. Az évek óta munkaerőhiánnyal sújtott ágazat számára bizakodásra ad okot, hogy a turizmus-vendéglátás képzést választó hallgatók száma három év után újra lendületes növekedést mutat.2019-ben, az ágazat rekordévében, még 5584 ember felvételizett turizmus-vendéglátás szakra. A Covid világjárvány kitörésének évében, 2020-ban 4399-en jelölték meg a turizmus-vendéglátást (2063-an első helyen), 2021-ben már csak 3392 fő adott be felvételi kérelmet (1586 első helyen), 2022-ben pedig mindössze 3096-an (1439-en első helyen) jelentkeztek a kínált szakmai képzésekre. Ezzel szemben az idén 4287-en jelentkeztek összesen, ezzel a turizmus-vendéglátás a 14. legnépszerűbb szak lett az elérhető 145-ből.Első helyen 1947 leendő hallgató jelölte meg a képzést. 50 százalékuk, egészen pontosan 946 diák a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) szeretne tovább tanulni.

 

BGE: Az alumnis diákoknak nagy szerepe volt a kampányban

A BGE turizmus-vendéglátás alapszakára jelentkezők száma koronavírus-járvány óta először emelkedett, az örvendetes növekedésben az intézmény aktivitásának is nagy szerepe volt.

A turizmus-vendéglátás alapszakra jelentkezők számának elmúlt éveket jellemző folyamatos és drasztikus csökkenése miatt a 2023/24-es felvételi kampányban jelentős marketingmunkát végeztünk – nyilatkozta lapunknak Szalók Csilla, a Budapesti Gazdasági Egyetem Turizmus-vendéglátás szakának intézetvezetője.A képzés népszerűsítésére integrált, a középiskolás diákokat és a szülőket egyaránt megszólító marketingkampányt folytattak. Ebben kiemelt szerepet kaptak alumnis diákjaik, inspiráló és változatos életútjaik bemutatása is hozzájárult kampányuk sikeréhez. A szakot megjelölők (3256) és első helyen megjelölők (946) száma is ígéretesen növekedett, ami a szakma számára munkaerő utánpótlási szempontból egyértelmű bizakodásra adhat okot.

Az egyéb képzések közül a nappali felsőoktatási szakképzésre kevesebben adták be jelentkezésüket (a levelező képzésben a FOSZK képzés esetében is növekedés mutatkozik), mivel a középiskolát befejezők a felvételi rendszerben bekövetkező változásokat meglovagolva bátrabban jelölték meg alapképzésünket.

A BGE képzését népszerűsítő kampány egyik alumnis diákja

Fotó: Facebook / BGE KVIK

A 2023/24-es tanév első félévében mesterképzésüket csak angolul tudják elindítani, így szeptembertől magyar nyelven egy új, két féléves, vállalati és desztinációs turizmusmarketing témájú szakirányú továbbképzést hirdetnek – tudtuk meg Szalók Csillától.

 

Ponthatárok: nagy a szórás, de az alacsonyabb pont sem jelent feltétlenül hátrányt

A tavalyi évhez hasonlóan a BGE KVIK-re 403 volt a magyar nyelvű, ösztöndíjas képzésen a ponthatár a lehetséges 500-ból, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar (PTE KTK) hasonló képzésén 404 pontot kellett elérni.

Ugyanakkor volt olyan intézmény, ahol a turizmus-vendéglátás szakokra a korábbi, 280-as minimum ponthatárnál jóval kevesebb ponttal is be lehetett kerülni. Mindössze 132 pont a beugró a METU-ÜKT nappali önköltséges turizmus-vendéglátás képzésére (magyar nyelven), 186 pont pedig elegendő a Tokaj-Hegyalja Egyetem turizmus-vendéglátás szakán a nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzésre.

A BGE KVIK-en nem változtak jelentősen a ponthatárok – emelte ki Szalók Csilla. Az intézmény a minimumponttal nem ment a korábbi választóvonalat jelentő 280 pont alá. A nappali tagozatos, állami támogatott képzésükre 3 ponttal több, a költségtérítéses képzésünkre 4 ponttal kevesebbel lehetett bejutni. Ez azt jelenti, hogy a jelentkezők bemeneti tudása különösebben nem változik.

Az alacsonyabb pont sem jelent oktatói oldalról feltétlenül nagyobb kihívást: a hozott pontok a tudás szintjét mérik, a motiváció, amely az alacsonyabb ponttal érkező hallgatók esetében akár sokkal erősebb is lehet, az iskolapadban és később a munkaerőpiacon is jelentősebb elkötelezettséget eredményezhet – fogalmazott az intézetvezető. A jelenleg is folyó turizmus-vendéglátás alapképzési programjuk fejlesztésének egyik fontos célja az egyéni képességeket jobban figyelembe vevő oktatási módszerek kialakítása.

„A koronavírus béklyójából felszabadulva az utazási kedv ismét töretlen. A kínálati oldalon egyre színesebb, változatosabb, érdekesebb feladatok várnak a jövő szakembereire. És ez vonzza a fiatalokat" – hangsúlyozta.A szakember úgy véli, ha a munkavállalás feltételei is vonzóak, lesz elég fiatal szakember a jövőben. A Budapesti Gazdasági Egyetem továbbra is elkötelezett a folyamatos változásra reagálni tudó, gyakorlatorientált, minőségi üzleti képzésben – hangsúlyozta.

A pótfelvételizők augusztus 6-ig adhatják be jelentkezési kérelmüket.

A 2023/24-ben turizmus-vendéglátás szakot indító intézmények top 10-es listája
(az első helyes jelölések alapján)

Egyetem

Összes jelentkező

Első helyen jelentkező

Felvételi ponthatár 
(nappali ösztöndíjas képzésen)

1

Budapesti Gazdasági Egyetem

3256

946

403

2.

Debreceni Egyetem

649

140

394

3.

Szegedi Tudományegyetem

603

107

396

4.

Pécsi Tudományegyetem

373

87

404

5.

Pannon Egyetem

316

85

342

6.

Széchenyi István Egyetem

372

85

374

7.

Budapesti Metropolitan Egyetem

394

71

csak önköltséges képzés

8.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

425

59

370

9.

Kodolányi János Egyetem

279

57

csak önköltséges képzés

10.

Nyíregyházi Egyetem

221

57

313

Forrás: felvi.hu / Turizmus.com-gyűjtés