Megújul a füzérradványi kastély parkja

Forrás: MTI

 2014. június 01. 15:17

Megkezdődött Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója, a csaknem kilencven hektáros terület kétharmadának vagyonkezelője, a miskolci székhelyű Északerdő Zrt. erre a munkára 250 millió forintot nyert uniós pályázaton.

A kastélypark egyedülálló érték, amely szakmai körben világhíres hazai és nemzetközi kertészekés tájépítészek munkáját dicséri, a projekt célja a terület hajdani szépségének visszaállítása és az egyedülálló dendrológiai értékek megőrzése - közölte a társaság.

A közlemény szerint Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy kezdeményezték Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternél egy olyan nap kijelölését, amelyet országszerte a páratlan növénykincseket felsorakoztató növénykerteknek szentelnek.

Az arborétumok napjának megtartására május 29-ét javasolják, ami a vegetációs időszak növényfajokban talán leggazdagabb periódusába esik.

A rekonstrukciós projekt előkészítése 2009 márciusától 2014 januárjáig tartott, a munka a jövő év május végéig befejeződik. Egyebek mellett megújul a a mára teljesen eliszaposodott Nagy- és Kis-halastó, felújítják a lepusztult zsiliprendszert és a támfalakat. Megújul a kastélypark bevezető útja, a fenyves allé is, valamint új kerítésszakaszokat építenek, a látogatóknak pedig tájékoztató táblákat helyeznek ki. Rendbe teszik a forrásokat, az elvadult, cserjésedő réteket és zöldterületeket is.

Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló park őshonos és telepített növényfajoknak egyaránt otthont ad, az Északerdő a terület nagyobb részének, a mintegy 65,8 hektáros úgynevezett külső parknak a vagyonkezelője.