Mit lép a szállodások mosodása az energiaválságra?

Forrás: turizmus.com

 2022. október 03. 18:37

Három hónappal a nyitás után érte az energiaárak robbanásszerű drágulása a Pusztaszabolcson több mint 800 millió forintból felépült high-tech mosodai üzemet. Tulajdonosa szerint jó döntés volt, hogy mind az épület kialakításánál, mind a gépek működése tekintetében törekedtek az energiahatékonyságra.

Az innovatív megoldásokkal – a textíliákba beépített chipekkel és újgenerációs mosó- illetve szárítógépekkel – elsősorban a szállodaiparra alapozva, idén nyáron megnyílt Hiwash Mosoda és Tisztító tulajdonosa, Szekula István a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, havi vízfelhasználásuk körülbelül 30 százalékát spórolják meg vízvisszaforgató-rendszerükkel. Az üzemben mindössze a gépészethez és a gépek motorikus meghajtásához szükséges áram, ennek költsége viszonylag elenyésző, de ha négyszeresére emelkedne januártól, amit jelzett a szolgáltató, még azt is ki tudnák gazdálkodni a környezetvédelmi és a takarékossági szempontokat összekapcsoló technológiájuknak köszönhetően. A gáz ellenben a cég legnagyobb havi kiadása: 30-35 százaléka az összköltségüknek, mivel textilfeldolgozási folyamatuk 85 százaléka földgázra épül.„A korábbi gázárat júniusban kötöttük le, tehát június és szeptember között nálunk az ár most még optimálisnak mondható. Októbertől, az új gázév megkezdésével viszont az ötszörösére emelkedik a gázdíj – és még nem vagyunk benne a télben, illetve egyelőre a gépeink kapacitása sem fut maximális kihasználtsággal. Hosszas egyeztetések után, végül fix díjas szerződést kötöttünk az MVM-mel, ami október elsejétől a következő év októberéig szól" – részletezte a lapnak Szekula István, aki reméli, hogy jó döntés volt a fix árat választani.

Egy évre előre vállalták az új mosási díjakat a partnereik felé

Fotó: Hiwash Mosoda és Tisztító

Az energiaválság így őket is rákényszerítette az áremelésre a partnereik felé, ami új piaci szereplőként különösen feladta nekik a leckét.„Negyven százalékkal emeltem az árainkat, ezt viszont fixen egy évre – a jelen tudásom szerint – vállaltam, és szinte minden partnerünk elfogadta ezt a kiszámítható kiadást. Volt, amelyik cégnél a megrendelés mennyiségére tekintettel maradt némi mozgásterünk, ott tudtam kedvezményt adni. Fontos, hogy nem estünk kétségbe a gázárak hallatán, hanem előre menekülve a partnerekkel tárgyalásokat kezdtünk, hiszen továbbra sem a szűkítés, hanem a bővítés jellemzi a gondolkodásunkat" – mondta.

Kapacitásaik több mint 60 százalékát lekötötték, és bíznak benne, hogy a fennmaradó mennyiségre is lesznek hamarosan megrendelőik. A lokációja miatt elsősorban budapesti hotelekre koncentráló mosoda a szállodák rendszerére ráépülő szolgáltatást is nyújt, beleértve a vendégek, a dolgozók munkaruháinak tisztítását, vagy akár azt, hogy magas minőségű textilekkel látják el a szálláshelyeket.

Nem mondtak le a fejlesztésekről sem, az épületet úgy alakították ki, hogy amikor az anyagi, illetve a pályázati lehetőségeik engedik, napelemeket szeretnénk elhelyezni a tetőn.