MNB-jelentés: moratóriumban a szállodai projekthitelek többsége

Forrás: turizmus.com

 2020. november 01. 11:38

A hazai kereskedelmiingatlan-piacon 2020. június végén a szállodaszegmensben volt a legmagasabb a moratóriumban lévő projekthitelek aránya – áll az MNB legfrissebb jelentésében.

A koronavírus-járvány 2020. tavaszi elterjedése következtében a széles körű társadalmi korlátozó intézkedések potenciális negatív gazdasági hatásának elkerülése és a hitellel rendelkezők sérülékenységének tompítása érdekében a Kormány bevezette az MNB által is támogatott és szorgalmazott fizetési moratóriumot – olvasható a Magyar Nemzeti Bank Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testülete által összeállított jelentésben.



2020. június végén a kereskedelmiingatlan-projekthitelek 54,7 százaléka volt moratóriumban, ami valamelyest magasabb, mint a teljes vállalati hitelállományon belül megfigyelt arány. A nemzetközi turizmus visszaesése miatt gyengélkedő (elsősorban budapesti) szállodaipar esetében nem váratlan, hogy a különböző ingatlantípusokat tekintve az e szegmenshez kapcsolódó hiteleken belül a legmagasabb a moratórium aránya, volumen alapon mintegy 77 százalékos. Ha csak a szállodavásárlási hiteleket tekintjük, akkor még magasabb, 90,8 százalékos ez az arány. A raktár-logisztika szegmens projekthiteleinek ezzel szemben csupán 25,6 százaléka lépett be a moratóriumba.

A járvány negatív gazdasági hatásainak leginkább kitett szektorok – köztük az ingatlanszektor – pénzügyi nehézségeinek további enyhítésére a kormány, az MNB álláspontjával összhangban, a fizetési moratórium célzott meghosszabbításáról döntött. Azok a vállalatok igényelhetik a moratóriumban való részvételt 2021. év közepéig, amelyek árbevételük legalább 25 százalékát elvesztették – írja az elemzés.

Nyitókép: 123rf.com