Nagy sikert aratott a villányi Rozé Fröccs Fesztivál

 2014. július 21. 16:28

Az utóbbi években újjászületését élő magyar fröccskultúra órási népszerűségnek örvend, ezt bizonyította a hétvégén hatalmas érdeklődés mellett, Villányban rendezett Rozé Fröccs Fesztivál is.

A rozé borok, és az ebből készült fröccs is egyre népszerűbb, sőt, utóbbi  tavaly bekerült a Magyar Értéktárba, így hivatalosan is Hungarikummá vált. A rozé boroknak önálló országos versenyük is van, és már negyedik éve rendezik meg a róla elnevezett fesztivált Villányban.

 

Hogyan született a Rozé Fröccs Fesztivál ötlete?

A friss, gyümölcsös, minőségi rozé remek eszköze a borok iránti érdeklődés felkeltésének. Az eseményen évről-évre egyre többen vesznek részt, hiszen az üdítő borkínálat mellett koncertek, kulturális, gasztronómiai-, és sportprogramok szórakoztatják a látogatókat a villányi Rendezvénytéren.

Szerkesztőségünk kérdésére Bock József elmondta: a fiatal korosztály megszólításának céljával hozták létre három éve a fesztivált, amelynek hírére immár megtelnek a villányi szálláshelyek. A mostani fesztiválra naponta nagyjából négyezren látogattak el, ami igen szép szám, tekintve, hogy a borváros lakosainak száma alig éri el a háromezret, a kereskedelmi szálláshelyeken pedig nagyjából 1200 férőhely áll rendelkezésre. Pécsről pedig külön fesztiválbusz szállította az érdeklődőket a rendezvényre és vissza.

Ám a fesztiválon nem csupán a rozék kerültek fókuszba: a 20 résztvevő pincészet vörösboraikat is felvonultatta, különös tekintettel a Villány zászlósborának választott cabernet franc-ra, de nem volt hiány fehér és rozé gyöngyöző borokból sem. Sőt, a fesztivál első napján zajlott a gyöngyöző borok országos versenye is.

 

„1000 Rozé Hosszúlépés" jelmezes futóverseny

A fesztivál különlegessége az „1000 Rozé Hosszúlépés" elnevezésű, három kilométer hosszú jelmezes futóverseny, ahol nem csak a gyorsaság számít: a zsűri a legötletesebb jelmezeket, kiegészítőket, vagy az egyéb, minél vagányabb eszközöket felvonultató résztvevőket is díjazza. A versenyre való nevezés feltétele legalább egy, a rozé bor, illetve fröccs színét megidéző rózsaszín ruhadarab, vagy kiegészítő viselése. Idén a legrozébb díjat a Blum Pince nevében induló tehéncsordának öltözött csapat nyerte, akik a vegyvédelmi ruhából átalakított jelemezükkel és hosszúra nyúlt Bluuuuum csatakiáltásukkal vívták ki a zsűri elismerését.

A borfogyasztás egészségügyi hatásai

A fesztivál életmód táborában, és a habzó borokról tartott kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő villányi pincészetek vezető borászai elmondták, hogy a meleg nyári napokon a rozé borok, ill. a fröccs formájában történő fogyasztásuk segítik a hidratálást, frissítenek, továbbá a bor ásványi anyag tartalmával is jótékony hatással van a szervezetre.

Az ismert, fiatal borászok (Kvassay Levente - Kvassay Pincészet, Szende Gábor – Szende Pinészet, és Kiss Gábor) egybehangzó véleménye szerint a nyári időszakban kimagaslóan nagy igény mutatkozik a rozé borokra, mindemellett a növekvő népszerűségnek köszönhetően a kereslet további növekedésre számítanak a következő években.

Boros programokból nyáron sincs hiány

Villányban kéthetente rendezik meg a Ha Péntek, akkor Villány nevű minifesztivált, a következő alkalommal, augusztus elsején a Balkán Fanatik, két héttel később a Group'n'Swing vendégeskedik a borvárosban. Ezt követően augusztus 5-9. között az Ördögkatlan összművészeti fesztiválra telnek meg a város és a környező települések (Palkonya, Nagyharsány, Kisharsány és Beremend) szálláshelyei.