Négy év múlva kongresszusi központunk lehet

Szerző: Németh Andrea

 2013. november 26. 21:18

Ha a finanszírozás a tervek szerint alakul és a közbeszerzések sem húzódnak el, akár 3-4 év múlva el is készülhet a nagy befogadóképességű budapesti kongresszusi központ – hangzott el a Magyar Turizmus Zrt. Nyílt Napján.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős, miniszterelnökségi helyettes államtitkár elmondta, a finanszírozás konstrukciója még nem dőlt el, de a szándék megvan a kormányzat részéről.

A három-négy év egyébként nem is annyira sok, tekintve, hogy a nagy kongresszusok helyszíneit épp ennyivel, legalább három-négy évvel a rendezvény előtt választják ki. Ezért fontos lenne biztosat tudni a kongresszusi központ jövőjét illetően, hiszen ha felépül, a szakmának már most el kell kezdenie dolgozni a megtöltésén.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 22-én kormányhatározat jelent meg az új budapesti konferenciaközpont létesítésének előkészítésével kapcsolatos intézkedések megtételéről, valamint a szükséges források biztosításáról. A határozat szerint a fejlesztés állami beruházásként valósulna meg, kiemelt projektként, uniós források bevonásával.

A beruházás felelőse az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, neki kell kidolgoznia a beruházási programot a nemzeti fejlesztési miniszter - MNV Zrt. útján történő - közreműködésével és az érintett szakmai szervezetek bevonásával. A kormánybiztosnak 2014. február 15-ig előterjesztést kell készítenie a kormány részére a megfelelő ingatlan és a beruházás részletes jogi és pénzügyi konstrukciójának bemutatásáról.