Nem kecsegtet nyereséggel az üdülési jog

 2013. november 18. 17:28

Tévhit, hogy az üdülőhasználati jog nyereséggel kecsegtető befektetési forma, bár előfordul, hogy az üdülési jogot reklámozó vagy értékesítő vállalkozások ezt próbálják kihangsúlyozni - olvashatók az Európai Fogyasztóvédelmi Központ (EFK) Magyarország hasznos tanácsai a NFH honlapján.

Az EFK felhívja a figyelmet, hogy üdülési jog, más néven a timeshare tekintetében van egységes, a fogyasztók érdekeit védő uniós szabályozás: a 2011. február 23-án hatályba lépett 2008/122/EK irányelv. A magyar jogalkotó az irányelvet a szállás időbeni megosztott használati jogára, a hosszú távra szóló üdülési termékekre vonatkozó szerződésekről, valamint a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenységről szóló 141/2011. (VII.21.) Kormányrendelettel tette a hazai joganyag részévé. Az EFK hangsúlyozza, hogy a fogyasztók csak kellő körültekintés után vásároljanak meg egy jelentős anyagi kötelezettségvállalással járó üdülési jogot. A timeshare azoknak lehet jó megoldás, akik pihenésüket minden évben ugyanazon a helyen, megszokott komfortkörülmények között, az úti cél kiválasztásával kapcsolatos esetleges családi vitákat elkerülve szeretnék eltölteni. Tévhit, hogy az üdülőhasználati jog egy nyereséggel kecsegtető befektetési forma, bár gyakran előfordul, hogy az üdülési jogot reklámozó vagy értékesítő vállalkozások ezt próbálják kihangsúlyozni.

A kormányrendelet 15. paragrafusa egyértelműen kimondja: a szállás időbeni megosztott használati jogára vonatkozó szerződés nem forgalmazható befektetésként. Az üdülési jog ugyanis kizárólag azt biztosítja, hogy előre meghatározott szolgáltatási feltételekkel, előre kalkulálható díj fejében évente visszatérő módon kizárólagosan használjunk egy szállást. Aki hosszabb távon a gyermekei, unokái számára vásárolná meg az üdülési jogot, mindenképpen végig kell gondolja, hogy a megajándékozott valóban tudja-e vállalni minden évben a fenntartási díj fizetését és külföldön található szálláshely esetében a rendszeres külföldre utazás költségét. Bővebben a www.magyarefk.hu honlapon.