Rekordszámú társult tag vett részt az MSZÉSZ Nyugati régiójának ülésén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 27. 16:24

A korábbi évekhez képest új helyszínen, Győrben tartotta hagyományos tavaszi régióülését a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) Nyugati régiója. A szakmai fórumnak a Danubius Hotel Rába adott otthont április 26-án.

Az új lokáció és a hivatalos programot megelőző, mintegy 30 résztvevővel lezajlott kötetlen hangulatú vacsora jó hatással volt az érdeklődésre, a régióülés 17 szálloda és rekordszámú, 46 társult tag részvételével zajlott.

A tartalmas programon Kovács Krisztina régióvezető, a Gotthard Therme Hotel & Conference igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően a tagszállodák tájékoztattak az üzletmenetről, az ágazati problémákról és a tervezett beruházásokról. A tapasztalatokat összesítve elmondható, hogy az első negyedév szinte minden szolgáltatónál nagyon jól sikerült, az eredmények túlszárnyalják a tavalyi év azonos időszakában mértet. A következő hónapokat és a nyarat illetően viszont van némi a bizonytalanság, mert a kereslet oldaláról jelenleg kivárást érzékelnek a piaci szereplők. A régió azonban szerencsés helyzetben van, tudtuk meg a régióvezetőtől, hiszen a szolgáltatók többsége jól bedolgozta magát a cseh és szlovák piacra, az innen érkező vendégek ellensúlyozni tudják az elmaradó magyar vendégeket.

Németh Viktória (b) régióvezető-helyettes, a Danubius Hotel Bük igazgatója és Kovács Krisztina (j) régióvezető, a Gotthard Therme Hotel & Conference szállodaigazgatója

Fotó: turizmus.com

Az ülés első előadásában Henyecz Krisztina, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nkft. képviseletében a szálláshely-minősítés tapasztalatairól számolt be a tagoknak annak érdekében, hogy ezek megosztásával segítse a folyamat előtt álló szálláshelyek felkészülését.

Soproniné Fórián Ágnes, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szálláshely- és vendéglátás programigazgatója a 2022-es év országos eredményeinek bemutatásával kezdte előadását, ezt követően a nyugati régióra vonatkozó adatokról, a szobaár- és a RevPAR-mutatók növekedéséről beszélt. Részletes tájékoztatást adott a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) bővítésének következő lépéséről, gyakorlati információkkal segítve a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók csatlakozását a rendszerhez.

Henyecz Krisztina (MTMT) a szálláshely-minősítés tapasztalatairól számolt be

Fotó: turizmus.com

Az ülés következő részében megrendezett kerekasztalbeszélgetés során az üzemeltetésben alkalmazott jó gyakorlatok kerültek fókuszba. Klára Ágnes, a büki Greenfield Hotel Golf & Spa igazgatója az ázsiai piacról érkező munkaerővel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. A büki szállodában már egy éve foglalkoztatnak a távol-keleti országokból érkező munkavállalókat, a szakember a nehézségekről, az elkövetett hibákról és a pozitívumokról egyaránt beszámolt az ülésen jelen lévő kollégáinak, jó ötleteket adva arra is, hogyan lehet a külföldi munkavállalók integrációját támogatni és együttműködésüket finomítani.

Reischl Róbert, a Danubius Hotel Rába menedzsere a költségcsökkentés lehetőségeit vizsgáló, az eredményesség növelését célul kitűző projekt eredményeit ismertette a résztvevőkkel. A program keretében szállodájukban külön megvizsgálták az egyes költségelemeket (munkabérek, elábé, energia), majd különböző sztenderdeket dolgoztak ki a kiadások optimalizálására. A projektnek az alapvető tényezők (világítás optimalizálása) mellett fontos része volt a kollégák érzékenyítése és bevonása, nagy eredményeket hozott az is, hogy az alapanyagok beszerzése a központi séf iránymutatása alapján történik.

A régióülésen 17 szálloda és rekordszámú, 46 társult tag vett részt

Fotó: turizmus.com

A régióülést záró előadásban Baldauf Csaba, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke az aktualitásokat és az érdekszövetség lobbitevékenységét helyezte fókuszba. Amint a szakember hangsúlyozta, az infláció miatt fontos lenne a SZÉP-kártya keretének bővítése, az általános szervízdíj bevezetése, a turisztikai hozzájárulás további felfüggesztése, a reprezentációs adó csökkentése. A szakember az MSZÉSZ által indított bérpiaci felmérésben való részvételre buzdította a szolgáltatókat. A májusban megvalósuló felmérés eredményeként szeptemberre már olyan benchmark adatokkal rendelkezhetnek a szálláshelyek, melynek a munkaerő megtartásában fontos szerepe lehet. Örömmel számolt be az Év Szállodája díjra beérkező pályázatok magas színvonaláról, amely azt mutatja számukra, hogy rengeteg a tehetséges szakember, jó kezekben van a szakma. Baldauf Csaba a következő pályázatban való részvételre hívta fel a jelenlevőket, hangsúlyozva, hogy a díj motivációt jelenthet a dolgozók számára és előnye a toborzásban is megmutatkozhat.