Ennyiért lehet most szállást foglalni Romániában

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. július 04. 16:59

A rusztikus erdélyi falvakat, a fürdőhelyeket, a Duna-deltát vagy Máramarost is egyre többen választják nyáron a Fekete-tenger helyett, de a szolgáltatások minősége visszafogja a lendületet.

A Travelminit.ro által a minap nyilvánosságra hozott, az economica.net által közölt elemzés szerint a tengerparton két személyre egy éjszakás tartózkodás 280 lej (kb. 20 ezer forint) és 1250 lej (90 ezer forint) között mozog. A hegyvidéken ez 220-859 lej (16-62 ezer forint), a fürdőhelyeken pedig 210-812 lej (15-59 ezer forint) között alakul.

A kevésbé népszerű desztinációkon, mint például északon, Máramaros megyében két személyre egy éjszaka átlagára 425 lej (30 ezer forint), a Maros megyei Szovátán 410 lej (28 ezer forint), Herkulesfürdőn 630 lej (46 ezer forint), a Prahova völgyében 550 lej (40 ezer forint).

Ami a tengerpartot illeti, a korábban a régió ékkövének nevezett Mamaián egy éjszaka két személyre 490 lej (35 ezer forint), Eforie Nord-on 390 lej (28 ezer forint), míg Costineşti-en 330 lej (24 ezer forint).

A 2017-ben Kolozsváron alapított Travelminit.ro portfóliójában 7500 romániai szálláshely (hotel, panzió, apartman) található és 2020 óta a Szallas Group része.Tájékoztatásuk alapján minden jelentős üdülőhelyre lehet még náluk üres szobákat találni, a különlegesebb szállásra vágyóknak pedig bungalók vagy luxussátrak is rendelkezésre állnak. A szálláshelyek zöme elfogadja a cafeteriát is, és mivel 2023-ra ezeket a közalkalmazottak számára most kezdték feltölteni, javasolják mindenkinek, hogy használják ki a lehetőséget.

A foglalási oldal szerint egyre nagyobb az érdeklődés az autentikus, hagyományőrző erdélyi, máramarosi, bukovinai vagy a Duna-deltában megbúvó kis falvak szálláshelyei iránt.Ám hiába a vonzó, festői környezet, a román idegenforgalom egyik ballasztja az elégedetlenül távozó vendégek magas száma. „A szolgáltatásokat olyan emberek nyújtják, akiket Romániában oktattak és készítettek fel, tehát amilyen az oktatás az országban, olyanok a szolgáltatások is” – nyilatkozta Dragoş Răducan, a Román Turizmus Munkáltatói Szövetségének (FPTR) elnöke az infofinanciar.ro lapnak.

A szolgáltatások minősége évtizedes gond, elsősorban nyáron a Fekete-tengerpartján lévő szállodákban, vendéglátóhelyeken. Annak ellenére, hogy idén is kiestek az ukrán vendégek, és a szezon elején, a legismertebb üdülőhelyen, Mamaián hét közben szinte üresek voltak a strandok, az ortodox pünkösdöt (június 2.) követően, amikor több mint 70 ezren pihentek a tengerparton, folyamatosan emelkedett a nyaralók száma.

dunadelta

Kirándulók a Duna-deltában

Fotó: Pensiunea Inima Deltei

Az euronews.ro portál elemzése alapján emellett idén átlag 20 százalékkal emelkedett a szolgáltatások ára a tengerparton, viszont a munkaerőhiány továbbra is megoldatlan. Az idei szezonra 13 ezer munkahelyet hirdettek meg, ám alig tudják betölteni őket. Ana Călugăru, egy online munkaerő-toborzó portál kommunikációs vezetője azt nyilatkozta, a HoReCa ágazatban az átlagbér 3300 lej (240 ezer forint) nettónál kezdődik, ám az álláskeresők, főként a tapasztalattal, képzéssel rendelkezők ennél 30-40 százalékkal többet szeretnének – így nem véletlen, hogy az iparág inkább Dél-Ázsiából próbálja pótolni a munkaerőhiányt Romániában.