Slágertermék lett a hajós körutazás

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. április 27. 12:26

Kedvező a széljárás a tengeri hajóutakat kínáló irodák számára. A mozgalmas, repülős tengerparti utazások alternatíváját jelentő, közvetítőkön keresztül is jól értékesíthető terméket egyre többen veszik fel palettájukra, részt kérve maguknak a növekvő tortából – írja a Turizmus Panoráma.

A hajós utazások üzletága egyértelműen felfutóban van Magyarországon is, derül ki a szervezők adataiból. A magyar piacon mintegy 10 hajós irodának nevezhető tour operator osztozik, és becslések szerint nagyjából 10-11 ezer utassal lehet számolni évente, de a kereslet egyre növekszik. Különösen örvendetes, hogy az elmúlt években folyamatosan fejlődött és differenciálódott a termék, már nem csak a luxusutazások kategóriájában elérhető, ezáltal mind többek számára jelent alternatívát.

 

Dinamikus növekedés

A magas minőségű hajós utazások magyarországi felfuttatásában oroszlánrészt vállaló, a Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCCL) magyarországi képviseletét ellátó Tengerjáró Utazási Irodánál arról számoltak be, hogy 2011-es forgalmukat immár kétszámjegyű növekedéssel haladták meg 2014-ben.

 

„Lassan eljutunk oda, hogy az utasok nemcsak a jó ár-érték arányt ismerik fel, de különbséget tesznek a különböző minőséget kínáló flották között is. Az RCCL hajói a magasabb minőséget képviselik, de így is a piac mintegy 25-27 százalékát mondhatjuk magunkénak" – mondta Nemes Horacek Márta, a Tengerjáró Kft. ügyvezetője. Utasaiknak idén is van mire várniuk, hiszen a világ egyik legnagyobb hajóját, az Allure of the Seast nyárra a Földközi-tengerre hozzák, Barcelonából és Rómából indítanak vele 7 éjszakás körutakat. Az Anthem of the Seas áprilisban érkezik, és nyáron szintén a Földközi-tengeren teljesít szolgálatot.

A Vista Utazási Irodák Kft. 20-25 százalékos növekedést vár idén a hajós utasok számában. Miközben a magyarok első körben a mediterrán térséget keresik, náluk egyre nagyobb az igény az Euró­pán kívüli területekre, többen érdeklődnek a luxushajók iránt. Az év elején újdonságként kínált, az Emirátusokat és Ománt érintő hajós körútjaik szintén népszerűek voltak.

Elsősorban a csoportos, magyar idegenvezetővel kísért hajóutak tekintetében számolt be növekedésről az OTP Travel. A 2015. évi kapacitást jelentősen megemelték, a januári Karib-tengeri és a nyári időszakban induló Norvég fjordok és Mediterrán gyöngyszemek hajóutakra is nagyobb kapacitást kötöttek le, mint korábban, újdonság palettájukon a Japán csoportos hajóút.

A tengeri és folyami hajóutakat immár húsz éve értékesítő Mahart Tours 2015 első két hónapjában 40 százalékos növekedést ért el a tavalyi év hasonló időszakához képest. A cég idén ismét felvette a kapcsolatot a Celestyal Cruises (CC) társasággal, hajói Velencéből és Athénból indulnak, a görög szigeteket, valamint Törökországot érintik. Különleges ajánlatuk a CC kubai hajóútja. A folyami hajózásban idei újdonságuk és slágertermékük – ahogy azt
Selényi Beatrix hajós üzletágért felelős munkatárs elmondta –, a Budapest–Passau–Budapest 8 napos, valamint a Budapest–Duna-delta–Passau–Budapest 15 napos hajóút az MS Delta Star háromcsillagos kabinos hajóval, all in­clusive ellátással.

 

Az akció mindent visz

A hajóutak manapság tömegterméknek számítanak, s mivel az utasok többsége meglehetősen árérzékeny, nagy a kereslet az egyszerűbb hajóutak iránt is, az akcióknál pedig megugrik a foglalások száma – osztja meg tapasztalatait Mikola György, a Vista Utazási Irodák Kft. értékesítési igazgatója. (A szakember a cikk elkészülte óta más céghez igazolt – a Szerk.)

Hasonlóképpen látják a Mahart Toursnál is, náluk a tengeri utakra az utasok mintegy 70 százaléka kedvezményes áron (például a 96 órás akció keretében kínált féláras helyeket) foglal.

A 2014-ben kifejezetten hajóutak közvetítésére alakult BOCI Tours éppen abban bízik, hogy kis irodaként a sokszor alig három napig élő akciók alatt gyorsabban, rugalmasabban tudja majd kiszolgálni vásárlóit. Ehhez a szakmai hátteret az iroda élére tavaly decemberben igazolt Óhidy Krisztina, a Necker­mann hajós üzletágának volt vezetője adja. Honlapjukon a hajótársaságok árai naponta frissülnek, így azonnal kalkulálható az utasok számára az utazás költsége. Cégcsoporton belül saját buszokkal rendelkeznek, így a hajóutakhoz transzfert is kínálnak.

 

„A Mediterráneum akciós útjait elsősorban a családosok keresik. A fiatalabb korosztály – főként a nászutasok – emellett a Karib-szigeteket, az idősebb utasok a távoli úti célokat (Ázsia, Közel-Kelet) is preferálják. Az árak úti céltól függően 200–800 ezer forint között mozognak személyenként" – jellemezte a náluk megjelenő keresletet Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője. Tapasztalatai szerint az először hajózók általában a legolcsóbb hajóutat, s azon belül is az alacsony kategóriájú kabint választják, a következő utazásaik alkalmával viszont jellemzően magasabb kategóriájú hajót és jobb típusú kabint kérnek. Egy biztos, aki egyszer elmegy egy hajóútra, rövid időn belül már szervezi a következőt.

„A magyar utas az utolsó pillanatban gondolkodik, pedig a hajótársaságok napi árai jellemzően az előfoglalási időszakban a legkedvezőbbek, lassan a 2016/2017-es árak is megjelennek. Rutinos utasaink tudják ezt, 2016-ra is van már foglalásunk" – tájékoztatott Nemes Horacek Márta, hozzátéve, hogy a luxushajóflottával rendelkező RCCL árkedvezmény helyett gyakran hozzáadott értékkel (ingyenes italcsomaggal, a borravaló átvállalásával, internetpercekkel) teszi vonzóvá ajánlatát.

 

Az úszó városoktól a vitorlásig

A hajótársaságok által kínált útvonalak, az ár-érték arány, a szolgáltatások minősége, s a már meglévő kizárólagos szerződések is befolyásolják, hogy az utazási irodák kit választanak partnerükként, és hogy melyik utasnak mit ajánljanak. A kínálatnak különböző osztályú hajókat kell lefednie, hiszen az úszó városoknak és a családiasabb, kisebb hajóknak is megvan a törzsközönségük. A régebbi hajókat használó társaságok gyakran all inclusive ellátással ellensúlyozzák a szerényebb miliőt.

„Az RCCL óriási és modern óceánjáróit – a programok sokasága, a mozgási lehetőségek, az animációs szolgáltatás és a gyerekeknek kínált attrakciók miatt – elsősorban a családosok preferálják. A Celebrity a csendesebb és kulináris élményre vágyók, az all inclusive szolgáltatást nyújtó és különleges útvonalakat bejáró Azmara az idősebb korosztály kedvence" – beszélt a szegmentálásról Nemes Horacek Márta. Legnépszerűbb hajójuk az idén egyértelműen az innovatív újdonságokkal (kilátókapszula, szabadesés-szimulátor, dodzsempálya, ellenáramos szörfmedence) hódító Quantum of the Seas.

 

A BOCI Tours kisebb, Magyarországon meg kevésbé ismert hajótársaságokkal is szerződést kötött, hiszen – mint Óhidy Krisztina ügyvezető mondja – sokan nem akarnak már nagy hajókra menni, ezért óriásvitorlás, jacht és expedíciós hajó is szerepelni fog az iroda kínálatában.

 

Fogd a kezem!

A meglehetősen kötött paraméterekkel bíró terméket személyre szabni korlátozott mértékben lehet. Az egyedüli kivételt a magyar idegenvezetővel kísért, csoportos utak jelentik, melyekre óriá­si a kereslet, az irodák általában 7-8 ilyen típusú utat indítanak évente. Az idegenvezető feloldja a nyelvi nehézségeket, a transzferek, a kirándulások, az odajutás, a hajóba való beszállás és a kiszállás megszervezése leveszik a terhet az utas válláról.

A lényeg itt is a részletekben rejlik, az irodák a teljes körű tájékoztatással és kiegészítő szolgáltatások nyújtásával versengenek a közönség kegyeiért. „Fontos segítség az indulási kikötő kiválasztása, hiszen egyéni utasok esetében a kedvező áru repülőjegy, illetve a közvetlen repülőjárat elősegítheti az értékesítést, míg az autóval utazóknál a parkolási lehetőség játszik nagy szerepet" – magyarázza Molnár Judit.

 

A Vista a minőséget és a teljes körű kiszolgálást tűzte ki célul, alapos utastájékoztatással, profi, hajóutakban nagy tapasztalattal rendelkező idegenvezetőkkel.

A Mahart Tours három csoportos tengeri utat szervez, valamint csoportos dunai hajóutakat is értékesít.

A BOCI Tours, az utasok óriási információs igényét szem előtt tartva, weboldalán magyar nyelvű információs és multimédiás anyagokat helyez el, a hajóúthoz foglalható extra szolgáltatások árait is publikálja. „Honlapunkkal azon utasok meggyőzése a cél, akik eddig meg soha nem utaztak hajóval" – mutatott rá legnagyobb kihívásukra az ügyvezető.

 

Háztól házig a Neckermannal

A Neckermann – a magyar piacon elsőként – 2013-tól szervez autóbuszos transzferrel és magyar nyelvű kísérővel kombinált csoportos hajóutakat az MSC Cruises luxushajóira, megérezve a magyar piacon felmerülő igényt a szervezett keretek között zajló, kényelmes, biztonságos utazás iránt – tudtuk meg Hoffer Esztertől, az iroda hajós utakkal foglalkozó referensétől.

A 2014–15-ös téli szezonban komoly előrelépést jelentett, hogy a tenerifei charterjáratukra rászervezve hetente szállítottak utasokat a Kanári-szigetekről induló MSC hajóra. Az idei nyári szezonban (áprilistól októberig) már 13 csoportos hajóutat szerveznek, a klasszikus, Velencéből induló Kelet-mediterrán, valamint a Genovából és La Speziából induló Nyugat-mediterrán útvonalakon kívül újdonságként Észak-Európába is. A nyár közepén a fjordokat, ősz elején az európai nagyvárosokat veszik célba.

 

A cikk a Turizmus Panoráma magazin áprilisi számában jelent meg. Ön még nem előfizetőnk? Kattintson ide!