Szent László életművét bemutató látogatóközpont épül

Forrás: MTI

 2014. szeptember 05. 12:06

Másfélmilliárd forintos beruházással látogatóközpont épül a Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított somogyvári Kupavárhegyen, ahol 1091-ben Szent László király bencés apátságot alapított.

A bencés apátság romjainak szomszédságában felépülő látogatóközpont komplex turisztikai szolgáltatásokkal fogadja majd a vendégeket, a legkorszerűbb múzeumtechnológia alkalmazásával, interaktív elemek felhasználásával mutatja be az apátságot. A fejlesztés kiterjed a különleges természeti környezetben fekvő apátsági, nyitott romterület műemléki megóvására, a romterület és a látogatóközpont közötti területek környezetrendezésére is – mondta el Móring József, Somogyvár polgármestere.

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja Szent László király életművének és az apátság történetének méltó bemutatása. Az ez év őszén induló, mintegy másfél milliárd forintos beruházás kivitelezési szerződését szeptember 4-én írták alá a Somogy megyei településen. A beruházás projektgazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást a LAKI Zrt. nyerte el.

A somogyvári Kupavárhegyen egykor Koppány herceg vára állt. A Szent László király alapította bencés apátságba a szerzetesek a franciaországi Saint Gilles (Szent Egyed) apátságból érkeztek. Az apátságban temették el 1095-ben a lovagkirályt, földi maradványait később a váradi székesegyházba szállították. A Kupavárhegyen álló bencés apátság a középkori Magyarország egyik legjelentősebb kultikus és kulturális központjának számított.