Szépalma: menedék a Bakony szívében

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. július 10. 14:41

A Hotel Szépalma valószínűleg Magyarország legeldugottabb szállodája. Nem a szokásos értelemben vett szálláshely: amellett, hogy az erdők nyugalmára vágyók pihenőhelye, a Gut Aiderbichl alapítvánnyal való együttműködésnek köszönhetően idős és mentett állatok különleges menedéke.

Szépalma valóban a szép almákról kapta a nevét, még abban az időben, amikor a jómódú Török Bálint földbirtokos almaültetvényeket telepített a Magas-Bakony Borzavár és Bakonybél közötti lankás vidékére valamikor a 16. század közepén.

Száz évvel később a birtok az Esterházy családhoz került, akik ezen a területen lovakat és egyéb haszonállatokat tartottak, és arborétumot alakítottak ki. Szépalma a 20. század közepéig az Esterházyak tulajdonában maradt, majd állami birtok lett, ami megpecsételte sorsát.

szepalma

A Magas-Bakonyban épült Hotel Szépalma amellett, hogy az erdők nyugalmára vágyók pihenőhelye, idős és mentett állatok menedéke

Fotó: Gut Aiderbichl Szépalma

A század végére fokozatosan tönkrement, és csak romjaiban emlékeztetett az egykori főúri ménesbirtokra. A fordulat a kilencvenes években következett be, amikor egy svájci család megvásárolta a területet, és hozzáláttak a korábbi épületek felújításához. Lovardát építettek, saját ménesbirtokot alakítottak ki, majd 1996-ban megépítették a szállodát, és lovas szolgáltatásokkal léptek a közönség elé.2018-ban a tulajdonos – aki addigra felhagyott a lótenyésztéssel, és több mentett állatot is befogadott – felvette a kapcsolatot az állatjóléttel foglalkozó, ausztriai székhelyű nemzetközi Gut Aiderbichl alapítvánnyal.

szepalma

Több mint száz ló, szürkemarhák, mangalicák, kecskék, birkák és rackajuhok is élnek itt

Fotó: Gut Aiderbichl Szépalma

Megállapodtak abban, hogy a szálloda kivételével a terület üzemeltetését átveszi a Gut Aiderbichl, és egy különleges, idős és beteg lovak magas színvonalú ellátására szakosodott birtokot hoznak létre.A családi kezelésben maradt Hotel Szépalma ma három lábon áll: a szabadidős turizmuson kívül az őszi-téli időszakban a céges események, workshopok, csapatépítő tréningek a meghatározók, illetve a tulajdonosi elköteleződés okán keresztény csoportok kedvező feltételekkel tölthetnek el egyhetes turnusokat a szállodában.

szepalma

A bécsi Spanyol Lovasiskolával való megállapodásnak köszönhetően itt töltik jól megérdemelt pihenőéveiket a lovasiskola nyugalmazott lipicai ménjei

Fotó: Gut Aiderbichl Szépalma

A szépalmai birtokhoz ötven hektár legelő és mintegy százharminc hektár kaszáló tartozik, ez a terület látja el különleges minőségű táplálékkal az itt élő több mint száz lovat, a szürkemarhákat, mangalicákat, kecskéket, birkákat és rackajuhokat. A bécsi Spanyol Lovasiskolával való megállapodásnak köszönhetően itt töltik jól megérdemelt pihenőéveiket a lovasiskola nyugalmazott lipicai ménjei is.

A Szépalmán zajló munkát meghatározza a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben zajló „Quality of Life” projekt, amelynek egyik része kifejezetten a lovak viselkedésével foglalkozik. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása, s ezzel összefüggésben a szépalmai birtokra jellemző fajgazdagság és biodiverzitás dokumentálásán és megőrzésén is dolgoznak.

szepalma

A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása

Fotó: Gut Aiderbichl Szépalma

A legjobb tartási gyakorlatokat bárki megtekintheti, és testközelből megtapasztalhatja a birtokon, a Gut Aiderbichl Szépalma ugyanis az év során számos rendezvényt szervez. Elsősorban a gyerekeknek és a fiataloknak szeretnék átadni az állatvédelemmel és állatjóléttel kapcsolatos tapasztalatot és tudást, ezért rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív programokon találkozhatnak az itt élő állatokkal, és az ifjúsági táborokban az állatokról való gondoskodást is kipróbálhatják.

A 2023-as év egyik kiemelt programja október 2. és 15. között az Állatvédelmi Témahét lesz, amely az Igazságügyi Minisztérium Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkársággal együttműködésben zajlik.