Trendriport januárról

 2014. március 27. 17:11

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette 2014 januárjára vonatkozó trendriportját. Ebben az időszakban a magyarországi szállodai kapacitás – 50.716 – országos szinten 2,7%-kal volt nagyobb a múlt évhez képest. Budapesten 1,7%-kal csökkent, Balatonon 0,6%-kal nőtt a szállodai kapacitás.

A KSH adatai szerint Magyarországon az év első hónapjában úgy a belföldi, mint a külföldi kereslet, a szállodai vendégéjszakák száma nagyon kedvezően alakult. Az előbbi 12,9 % - kal, az utóbbi 11,7 % - kal nőtt a bázishoz képest. A kereslet kiemelkedő erősödésében szerepe volt a nagyon kedvező időjárásnak, a téli időszakban a szolgáltatók, szállodák által kezdeményezet sokféle kedvezményes akciónak, a SZÉP kártya további terjedésének, az erősödő belföldi fogyasztásnak.

A magyarországi szállodák idén januárban a Közép – Kelet európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a REVPAR mutatót / egy kiadható szobára jutó szoba árbevétel / tekintve 23,4 € - val az 5. helyen végeztek. Ennek oka első sorban a nagyon alacsony – 55,2 € - átlag szobaár.

A Trendriport ITT tölthető le.