Újra megnyílt Magyarország malajziai nagykövetsége

Forrás: MTI

 2015. május 26. 10:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újranyitotta kedden Kuala Lumpurban hazánk malajziai nagykövetségét, és megnyitotta a regionális kereskedelmi képviseletünket is.

Szijjártó Péter Kuala Lumpurban tárgyalt Anifah Aman malajziai külügyminiszterrel, valamint más állami intézmények, vállalati szövetségek szervezetek és vállalatok vezetőivel is. A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy a délkelet-ázsiai térség országai közül Malajzia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. A két ország között tavaly a kereskedelmi forgalom 370 millió dollárt tett ki, és az idei első negyedévben 25 százalékos volt a növekedés.

„Annak érdekében, hogy minél több beruházást tudjunk vonzani és minél többet tudjunk exportálni, újranyitottuk nagykövetségünket Kuala Lumpurban, valamint megnyitottuk a regionális kereskedelmi képviseletünket is" – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 300 millió dolláros hitelkeretet hozott létre, amelyből magyar és malajziai vállalatok együttműködését tudja finanszírozni. Az a cél, hogy Malajzia tízéves gazdaságfejlesztési tervéből minél inkább részesülhessenek magyar vállalatok.

 

Elsősorban négy olyan területet vázoltak fel, amelyeken a magyar exportot növelni lehetne Malajziába és az ASEAN-országokba egy szabadkereskedelmi megállapodás révén: a prémium kategóriájú élelmiszerek, az innovatív környezeti-ipari technológiák, az egészségipari termékek kivitele, valamint az informatikai és szoftverfejlesztés.