Vasárnaptól megszűnik a házhoz szállítás kedvezményes áfája

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. július 28. 09:31

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Augusztustól a vendéglátó üzletek csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát.

Az elviteles vagy házhoz szállított étel és ital értékesítése nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, így erre a továbbiakban nem vonatkozik a kedvezményes adómérték – írták.

hazhoz_123rf

Augusztustól a vendéglátó üzletek csak helyben fogyasztás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát, házhoz szállítás és elvitel esetén nem

Fotó: 123rf.com

A kedvezményes áfa lehetőségével 2020. november 14. óta élhettek a vendéglátó vállalkozások. Az áfakulcs a kormány döntése alapján 27 százalékról csökkent 5 százalékra, hogy enyhítse a járvány kedvezőtlen hatásait a vendéglátásban.

A turizmus.com-nak korábban nyilatkozó piaci szereplők szerint a kedvezményes áfakulcs megszűnése nehéz helyzetbe hozhatja azokat a vendéglátóipari üzleteket, akik a helyben fogyasztásból származó bevételek csökkenését a költségesebb kiszállítással eddig is csak a kedvezményes áfa miatt tudták kompenzálni.

Sümegi László, a Gyorskiszolgáló Éttermi Egyesület elnöke  arról is beszélt, hogy a vendéglátóipari szereplők egy része nem fogja a különbözet költségét magasabb fogyasztói árakban a vendégekre hárítani, vagyis a megnövekedett terheket, a járványhelyzet miatt átalakult piacon az éppen csak lélegzethez jutott vendéglátó vállalkozások fogják viselni.